Hebben Android apparaten een antivirus nodig?
Hoewel Android al een aantal jaren op de markt is, blijft het veiligheidsaspect van dit besturingssysteem een bron van discussie. Enerzijds heb je het idee dat Android niet vatbaar is voor de bedreigingen van een virus en, mits je voorzichtig bent met wat je downloadt, er geen reële nood bestaat voor antivirus software. Aan de andere kant zijn er genoeg rapporten en statistieken die bewijzen dat malware schrikbarend aanwezig is en alle onbeschermde Android apparaten kunnen besmet raken. Waar ligt nu de waarheid?
We keken naar de beste veiligheidsapplicaties die beschikbaar zijn voor de Android platform en vonden dat de Android virusscanners de neiging hebben om meer te bieden dan antivirusbescherming alleen. In onze ronde over veiligheidsapplicaties, verwijzen we naar een rapport van de onafhankelijke veiligheidsdeskundigen van AV-Test die de detectie score van de beste antivirus applicaties voor Android tablets en telefoons hebben vergeleken.
Een stand-alone (zelfstandige) antivirus Android app is niet altijd nodig, maar het is goed om over die functie te beschikken als onderdeel van een groter pakket. Zulke pakketten omvatten vaak makkelijk te gebruiken backup functies voor gebruikersgegevens, remote wipe (wissen op afstand) voor het geval de telefoon wordt verloren of gestolen, enzovoort.
De beste Android virusscanner Avast! Mobile Security heeft bijvoorbeeld meer voordelen dan de antivirus functies alleen. De grootste risico voor Android telefoon en tablet gebruikers en de voornaamste stimulans om een veiligheidsapp te downloaden is niet voor virussen omdat dit niet de grootste dreiging is.
Het grootste risico is dat iemand toegang krijgt tot je apparaat (je verliest je apparaat of het wordt gestolen). Daarom heeft Avast! de beste antidiefstal oplossing momenteel beschikbaar op de markt en is daarom een goede virusscanner voor Android. Een smartphone op zak hebben die niet op afstand kan worden gewist is gevaarlijk, zelfs gevaarlijker dan je huissleutels verliezen. Iemand kan natuurlijk je privé gegevens ook via een frauduleuze applicatie stelen, maar dat is zeker de moeilijke manier.Met Avast! Mobile Security ben je in beide gevallen beschermd. De beste Antivirusscanner voor Android, is het nodig? Volgens Avast wel!
Android virussen, feit of fictie?
Hoe zit het nu met Malware? Moeten we ons zorgen maken? Belangrijk en niet te vergeten is dat je de enige bent die malware op je Android apparaat kan installeren. Malware schrijvers zullen daarom steeds slimmere technieken bedenken om je zover te krijgen.
Zolang de geïnstalleerde software vanaf betrouwbare bronnen komt (zoals Google Play) en je telefoon niet teveel wordt gebruikt om te surfen op internet of emails te verzenden is Android redelijk veilig. De meeste problemen ontstaan pas na de installatie van gekraakte applicaties van derden die vaak gebundeld zijn met schadelijke software. Doe je dit ? installeer dan de beste antivirus Android die je kunt vinden.
Het doel van malware schrijvers is geld verdienen met hun slechte daden en ze zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun schadelijke software op je apparaten te krijgen. De beste aanbeveling is nog altijd twee keer nadenken voordat je onbekende software installeert of voordat je op vreemd uitziende koppelingen klikt.
De omgeving van de Google Play store is relatief open. Kwaadaardige applicaties zijn er nog altijd, zelfs nadat Google Bouncer introduceerde (een automatische analyse instrument voor de goedkeuring van alle applicaties die bij de Google Play Store worden ingediend). Ondanks is het makkelijk om er misbruik van te maken vanuit het perspectief van slechteriken.
Er is geen enkel besturingssysteem dat volledig veilig is en mobiele platformen moeten worden beschermd. Er zullen altijd hackers zijn die een manier zoeken om zo veel mogelijk eindgebruikers te exploiteren. Android (antivirus) is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen, heeft veel gebruikers aangetrokken en het is alleen logisch dat het een doelwit is geworden.
Niet dat Android bijzonder kwetsbaar is, want Google heeft een aantal grote stappen gezet om gebruikers te beschermen en screent alle applicaties die worden ingediend bij Google Play, maar de basis programmeertaal is Java, en dat maakt Android een makkelijkere doelwit voor de makers van malware. De screening in de playstore heb je niks aan als je je applicaties downloadt buiten de officiële store. Hier mee wordt de kans op een infectie vele malen groter.
Ze hebben namelijk geen speciale hardware nodig en, in tegenstelling tot de Apple iOS die een Mac nodig heeft, kan de Android code op een gewone PC worden geschreven en is dus makkelijk toegankelijk voor veel mensen over de hele wereld. Dit trekt natuurlijk veel boosdoeners. Daarom is het verstandig om een Android virus scanner te overwegen.
Is Google Play een broeinest van malware?
Er wordt algemeen gedacht dat met malware geïnfecteerde apps zich makkelijk verspreiden in Google Play, maar er is geen statistisch bewijs die het ondersteunt. Bij NetEvents Americas, terug in 2012, suggereerde Jill Knesek, een beveiligingsdeskundige van British Telecom (BT) dat een derde van de Android applicaties enige vorm van malware bevatten (op basis van een test van 1000 apps) en dat de meeste apparaten zijn aangetast. Dit werd op grote schaal vermeld, maar is nooit bevestigd.
Hij had het over de traditionele virus problematiek van het type die je zou kunnen treffen op Windows of Mac computers. Door de manier waarop ze zijn ontworpen, lopen mobiele platformen niet hetzelfde gevaar. Chris di Bona maakt een onderscheid tussen ‘virussen' die zichzelf verspreiden en slechte applicaties die malware bevatten, applicaties die je zelf moet kiezen te installeren.
De overgrote meerderheid van de Android malware is gericht op het stelen van je informatie en dit is uiteraard reden van grote zorg. Het ergste scenario is misschien malware die SMS berichten stuurt naar betaalnummers. Er kan niet ontkend worden dat het gevaarlijk is, maar het is ook iets dat je zelf naar je toe moet halen of, in dit geval, naar je telefoon. Het verspreidt zich niet uit zichzelf en, als je verstandig bent, kun je het vermijden.
Zoals eerder verteld, zijn de technieken die schrijvers van Android malware gebruiken om je te te belazeren helaas steeds geavanceerder. Er zijn applicaties die legitieme apps kunnen clonen die je dan downloadt en ook apps die in eerste instantie vrij van malware zijn, maar die malware later krijgen toegevoegd via updates. Zo heeft Avast drie malware applicaties op Google Play ontdekt. Het meest verspreid was de game Durak die, volgens de Play Store statistieken, meer dan vijf miljoen keer is gedownload.
Smartphones worden alsmaar aantrekkelijker voor cybercriminelen omdat gebruikers de neiging hebben om veel meer persoonlijke gegevens daarop te bewaren dan op hun PC, zoals foto's, video's, SMS'jes, emails en applicaties voor internet bankieren en online winkelen. Beste Virusscanner Android, is het nodig? Jij mag het zeggen.
Wat zijn dan de gevaren van een virus op je Android telefoon?
Sms'jes naar betaalnummers zijn, ongeacht het besturingssysteem, de grootste bedreiging voor smartphonegebruikers. Ze zijn relatief eenvoudig om op te zetten en hebben het potentieel om hoge bedragen uit te betalen. Maar nieuwe vormen van bedreiging zijn voortdurend in ontwikkeling, variërend van agressieve advertentienetwerken tot trojaanse paarden en nieuwe types van malware. Mobiele telefoons zijn onze portemonnee geworden, het adresboek met onze contactpersonen, onze communicatiemiddel en nog veel meer. Je laat je bankrekening toch ook niet open voor iedereen om in te kijken, dus waarom wel je telefoon die zoveel informatie bevat? Maar je zou niet bang moeten zijn om alle functies van je apparaat te benutten.
Een gevaar dat veel mensen totaal lijken te negeren is het gebruik van openbare wifi netwerken zonder enige bescherming. Veel smartphone en tablet gebruikers lopen het risico van privacyverlies en identiteitsdiefstal via openbare wifi netwerken. Dit, omdat ze liever gratis, openbare netwerken gebruiken, waarvan vaak geen registratie of wachtwoord nodig zijn, om hun datalimieten niet te overschrijden of gewoon voor het gemak. Een virtual private network (VPN) op je mobiele apparaten zou een oplossing zijn om je te beschermen op deze netwerken. Omdat dit bijna nooit wordt gebruikt hebben hackers makkelijk toegang tot gebruikersgegevens die via open wifi netwerken worden overgedragen, waaronder foto's, video's, bankgegevens, emails, chatberichten en browsergeschiedenis. Mensen moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen privacy en kiezen voor een VPN oplossing wanneer ze een internet verbinding maken via een openbare wifi netwerk.
Voor- en nadelen van de beste veiligheidsapplicaties voor android
De installatie van een Android virusscanner veiligheidsapplicaties die antidiefstal functies combineren met backup en antivirus zal geen kwaad doen maar je veiligheid hangt meer af van hoe voorzichtig je bent met je downloads en waar je ze vandaan haalt. Welke links je aanklikt online en in je emails en de netwerken die je gebruikt. Beste antivirus android? dat ben jij zelf! De antivirus voor Android komt pas in actie nadat jij zelf dan wel onbewust een virus hebt geïnstalleerd. Lees ook deze tips om je smarthpone beter te beveiliging.
Indien je je afvraagt wat de nadelen kunnen zijn van een antivirus installatie, het komt op drie dingen neer:
- de kosten
- kost wat stroom uit je accu
- het zal zo nu en dan legitieme apps identificeren als malware
De voordelen zijn afhankelijk van het gekozen product omdat er onderling verschil zit in de aan security functies. Een aantal voorbeelden zijn
- backup
- wissen op afstand
- virusscanner, het verwijderen van Android virussen brengt veel voordelen met zich mee.
Als jij denkt dat het verstandig is om een de beste bescherming te installeren op jouw Android apparaat om jouw persoonlijke gegevens en de gegevens van je vrienden te beschermen met een virusscanner voor Android kijk dan eens naar Avast Mobile security