Hoe kan ik mijn Android device beschermen? Je leest het hier!

Android secure

Android leidt de weg in het steeds toenemend gebruik van mobiele apparaten. Het door Google geleide open source besturingssysteem is nu te vinden op meer dan de helft van alle smartphones. Het onderzoeksbedrijf Strategy Analytics constateert in feite dat 81,3 procent, oftewel 204,4 miljoen, van de smartphones die geleverd werden in het derde kwartaal van vorig jaar door Android is aangedreven.

Zo'n enorme gebruikersaantal heeft alle aandacht gekregen van cybercriminelen die hun inspanning hebben verdubbeld om privé gegevens van Android gebruikers illegaal in handen te krijgen. De meeste malware komt voor in landen als Rusland en China, maar gebruikers uit Europa en de Verenigde Staten zijn niet geheel immuun.

In een interview met CNET, verklaarde Bogdan Botezatu, senior analist van online bedreigingen bij het beveiligingsbedrijf BitDefender, dat de malware meer toegangbaar is dan ooit omdat “om schadelijke programma's te verstoppen in Android applicaties heb je geen codering nodig”.

De analist zei verder dat “mensen zien telefoons meer als telefoons dan als intelligente computers”, en voegde toe dat de meeste personen niet snappen dat deze apparaten eigenlijk net zo gevoelig zijn voor malware als een PC.

Over het algemeen heeft de meeste malware, ongeacht het platform, met sms fraude te maken en met inbreuk op iemands privéleven. Botezatu onderstreep dat “een van de belangrijkste dingen die kunnen gebeuren met Android is een inbreuk op de privacy”. Via mobiele malware kunnen cybercriminelen berichten onderscheppen, gesprekken volgen, persoonlijke informatie stelen, en zelfs luisteren via het microfoon van het apparaat.

Verontrustend is dat de manier die cybercriminelen bedenken om mobiele apparaten aan te vallen, waarvan de meeste niet beschermd zijn, steeds ingewikkelder worden. Uit de alarmerend statistiek van onderzoeksbureau IDC is uit te maken dat slechts 5 procent van de smartphones en tablets enige vorm van antivirus programma hebben geïnstalleerd.

Antivirus apps kunnen je apparaat helpen beveiligen, maar er zijn ook andere stappen te ondernemen om je beter te beschermen tegen mobiele malware zo als in dit artikel is te lezen en op Facebook.

 

Download je app's altijd uit de legitieme app store

Het is van groot belang dat je je applicaties downloadt van een legitieme app store, dus van bedrijven zoals Google, Amazon, Samsung of andere bekende fabrikanten of telefonie exploitanten.

Hoewel deze markten gechekt en gescand worden op programma's die potentieel gevaarlijk of frauduleus zijn, kunnen kwaadaardige applicaties, vaak vermomd als legitieme, soms door de mazen glippen.

In de Google Play Store verscheen onlangs een fake BBM app (BlackBerry Messenger) die erin slaagde om meer dan 100.000 maal gedownload te worden voordat het werd verwijderd. De app zelf was niets meer dan een spam service.

Verdachte app's

De nep BBM app is een prima voorbeeld. Niemand die de recensies leest zou het hebben gedownload, maar duizenden gebruikers deden het wel. Een van de beste manieren om zich van malware te verdedigen is op verdachte applicaties te letten die teveel beloven, en op slechte beoordelingen en onvolledige permissies.

Illegale applicaties

Het is niet de bedoeling om hier de les te lezen omtrent de ethiek van softwarepiraterij (het is illegaal), maar om te waarschuwen van het gevaar dat het kan veroorzaken. Zoals Botezatu vertelde, het is relatief makkelijk om een schadelijke programma te verstoppen in een legitieme Android Application Package (APK). Applicaties downloaden van buiten de legitieme app stores kan je apparaat gevoelig maken voor malware.

In de meeste soorten softwarepiraterij of gekraakte applicaties zit enige vorm van malware. Je kan kiezen tussen een paar euro uitgeven voor die ene game die je altijd wilde en die jou vele uren plezier zal geven en tegelijk de game ontwikkelaar belonen voor het harde werk, of je kan het illegaal downloaden en je persoonlijke gegevens behoorlijk in gevaar brengen. Het lijkt ons niet moeilijk om de juiste beslissing te nemen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in sideloading (overdracht van gegevens tussen twee lokale apparaten, dus niet via Google Play) zorg dat je alleen iets installeert uit een betrouwbare bron.

 

applicaties smartphone

 

De Android veiligheid verhogen door de juiste instellingen

Om schadelijke aanvallen te voorkomen, biedt het Android besturingssysteem van Google een groot aantal instellingen. Apparaten waar Android 2.2 of hoger draait, eigenlijk bijna alle Android apparaten, hebben toegang tot de Android malware scanner. Voor de installatie van een app die gedownload werd buiten de Play Store, zal Google de applicatie scannen en je waarschuwen voor mogelijke bedreigingen.

Deze functie is standaard ingeschakeld en is te vinden in de Google instellingen app in de applicaties gedeelte op je apparaat. In apparaten waar Android 4.2 of hoger is geïnstalleerd, moet je voor deze functie naar settings (instellingen), security (veiligheid) en naar beneden scrollen tot verify apps (controleer applicaties). In Android 4.2 heeft Google een aantal nieuwe veiligheidsfuncties toegevoegd.

Apparaten met Android 4.2 of hoger zijn ook beschermd tegen SMS'jes naar betaalnummers. Je krijgt een waarschuwende melding wanneer een applicatie probeert een tekstbericht te versturen via een betaaldienst. Op dat moment kun je bepalen of je de transactie accepteert of weigert. Deze functie is ingebouwd in het besturingssysteem en hoeft niet ingeschakeld te worden.

Probeer altijd up-to-date te blijven

Hoewel dit voor veel gebruikers misschien geen optie is, wanneer er een update is voor je apparaat, zorg dat je het downloadt en installeert. Fabrikanten, telefonie exploitanten en Google zijn voortdurend bezig met updates die de bugs eruit halen en verbeteringen aanbrengen die je apparaat veiliger maken. Een update van het besturingssysteem kan de oplossing zijn voor bugs en andere kwetsbaarheden in je apparaat.

Om te controleren of er Android updates zijn, ga je naar settings (instellingen), klik je de about phone (over deze telefoon) of about tablet (over deze tablet) en selecteert System Updates (systeem updates).

Virusscanner app voor Android

In de Google Play Store zijn ook vele antivirus apps beschikbaar die een extra bescherming kunnen bieden. Toch kan het soms moeilijk zijn om de geschikte virusscanner voor Android te vinden. Simpelweg zoeken naar ‘Antivirus' in de store gaf meer dan een paar honderd resultaten. Maar welke moet je eigenlijk kiezen?

Bedrijven zoals Avast, AVG, BitDefender, Kaspersky, Sophos, Symantec (Norton) en TrendMicro genieten van een lange, gevestigde geschiedenis als de meest vertrouwde merken op de markt.

De nieuwelingen Lookout en TrustGo hebben inmiddels ook een naam opgebouwd als top leveranciers van mobiele beveiliging. AV-Test, een onafhankelijke IT veiligheidsinstituut dat antivirus apps rangschikt op basis van bescherming en bruikbaarheid, beoordeelde TrustGo en Lookout, eerder dit jaar, als de top twee antivirusprogramma's op de Android platform.

Alle genoemde leveranciers van beveiligingsproducten scoorden hoger dan gemiddeld voor wat betreft bescherming tegen malware. De meeste konden de malware detecteren in 99 procent van de gevallen. Al deze programma's zouden een veilige en slimme optie zijn voor je smartphone of tablet.

Veel fabrikanten bieden ook extra functies voor een klein maandbedrag. Het betreft zaken zoals antidiefstal bescherming, veiliger browsen op het web, het apparaat kunnen volgen, remote wiping (wissen op afstand) en meer.  Of je nou de basis kiest of de premium functies, wees Botezatu erop dat, zeker voor wat BitDefender betreft, de basis malware bescherming van antivirus programma's gelijk is.