Wat moet je doen als je denkt dat je Android telefoon of tablet geïnfecteerd zijn met malware

Over antivirus applicaties voor Android wordt niet veel gesproken en als het wel gebeurt is het vooral omdat we dan zo'n app dringend nodig hebben. Toch is het goed om vaker hierover te praten en meer duidelijkheid te scheppen over angst, onzekerheid en onzin van malware op onze smartphones en tablets.

android met gevaren bordVandaag hebben we het over wat je het beste kan doen indien je denkt door malware geïnfecteerd te zijn. Over het voorkomen van malware op Android apparaten wordt vaak gedebatteerd (soms een beetje bangmakerij), maar er wordt te weinig gezegd wat je precies moet doen als het jou gebeurt. Voorkomen is altijd de beste keuze, door goed te letten op wat je doet of een applicatie gebruiken die dat voor je doet, maar weet dat, als het toch gebeurt, je kan een malware aanval zeker overleven.

 

Hier is wat je moet doen als je last hebt van Android malware

  • Raak niet in paniek! Als schade de bedoeling was, is dit al gebeurd. Rare reacties zoals je telefoon vernielen kunnen daar geen verandering inbrengen. Je enige doel is nu de malware verwijderen en verdere diefstal of verlies van je gegevens proberen te voorkomen. Je gaat je dus richten op wat gebeurd is of kan zijn.
  • Indien mogelijk, identificeer en verwijder de malware. Sluit je Android apparaat en gebruik een andere computer om de zaak te onderzoeken. Om de malware te vinden en verwijderen kun je een van de vele Android antivirus applicaties installeren en gebruiken er zijn veel apps voorhanden op internet, Avast mobile security is een goede keus. Zet je Android apparaat weer aan, installeer de gekozen app en laat de app zijn werk doen.
  • Inventariseer de schade en pak het aan. Ga er nooit vanuit dat zoiets geen nadelige gevolgen achterlaat. Bel je bank en verander je online gegevens. Doe hetzelfde voor je creditcard of creditcards en vraag nieuwe aan. Verander het wachtwoord van je Google account en van je andere online accounts zoals Yahoo, Microsoft, Skype enzovoort. Als je iets tegenkomt dat niet door jou lijkt te zijn gedaan, zoals creditcard veranderingen, gekke berichten op Facebook, vreemde overboekingen, enzovoort, laat alle betrokkenen weten dat je het niet zelf hebt gedaan, maar de malware op je apparaat. Zoiets gebeurt gewoon. Je hoeft je niet te schamen en je zal er achter komen dat mensen je willen helpen in alle mogelijke manieren.
  • Pas sommige gewoontes aan. Misschien kom je nooit achter hoe je telefoon of tablet geïnfecteerd zijn geraakt, maar je kan beoordelen of je bepaalde gewoontes zou moeten aanpassen om de risico van een herhaling te minimaliseren. Misschien moet je geen illegale app stores meer bezoeken of je moet geen “ja” meer klikken zonder te lezen waarmee je akkoord gaat of geen mailbijlagen zomaar openen. Jij bent de enige die kan voorkomen dat het weer gebeurt.

 

Mijn tablet of mobiele telefoon is nog steeds geïnfecteerd met een Android virus

Om te beginnen, volg onze eerste aanbeveling en raak niet in paniek. Je vindt misschien niet leuk om een harde reset te moeten doen, maar weet dat het terugzetten van de fabrieksinstellingen op je apparaat alle malware zal verwijderen en vernietigen die je per abuis hebt geïnstalleerd.

Als je reden hebt te geloven dat je Android apparaat geïnfecteerd is, maar gewone Android antivirus applicaties niets kunnen vinden, is een reset naar fabrieksinstellingen met verwijdering van al je gegevens je allerlaatste mogelijkheid. Dit betekent echt ALLE gegevens wissen en het enige waar je nog over beschikt is je online backup (denk bijvoorbeeld aan je game data in Google play Game services en al je media). De bedoeling is dat we alles verwijderen van je apparaat dat uitvoerbaar zou kunnen zijn.

Maak een backup van alle foto's, muziek en video's op je Google account. Google+ is een geweldige plek om foto's te bewaren, de video's kunnen op een YouTube account en op Google Play Music kun je tot 20.000 liedjes opslaan. Gebruik de gratis ruimte die Google geeft om je gegevens te bewaren voordat je de inhoud van je apparaat compleet zal wissen.

Als je telefoon een SD kaart heeft, haal het eruit. Zoek vervolgens een computer en wis de kaart schoon en partitioneer het opnieuw met de ingebouwde schijfbeheer software. Bewaar niets, je moet het hard aanpakken om zeker te zijn dat alles dat vervelend kan zijn is verwijderd.

Op je Android apparaat, ga naar de settings en kijk naar de backup en reset opties. Voer een volledige reset uit van al je data, inclusief lokale opslagruimte. Nu moet je nog je wachtwoorden veranderen.

Als je Android toestel is geroot

Het probleem kan groter zijn indien je je Android apparaat hebt geroot om toegang te krijgen tot het systeem (Apple noemt het jailbreaking). Vergeet in dit geval de Sandbox, vergeet Google Bouncer, en vergeet ook de meeste regels die gelden voor mensen die geen rooting hebben gedaan.

De oplossing is eenvoudiger, maar radicaler. Maak een backup van je gegevens en media. Kies vervolgens ‘custom recovery' en wis alles. Zorg dat je ROM helemaal schoon is.

Heb je geen ‘custom recovery' geïnstalleerd of is het niet beschikbaar voor je telefoon, praat dan met mensen die hacks uitvoeren en software ontwikkelen voor het type telefoon die je in gebruik hebt (ook via gebruikersgroepen en forums op internet)

Het zou vervelend zijn indien je, na al het gedoe met resetten naar fabrieksinstellingen, achter zou komen dat de malware in de systeembestanden zit en niet in je opgeslagen gegevens en dat al het werk voor niets is geweest. Neem dus voldoende tijd om een oplossing te vinden door met andere mensen te overleggen die dezelfde hardware gebruiken.