• Home

Is een gratis scanner even goed als een betaalde?

Het is best een ingewikkelde vraag. Want is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde? Het is ook een vraag waarover de meningen vraagteken met een poppetje er naast met een vragende houdingverdeeld zijn. Er zijn mensen die zeggen dat een gratis scanner onvoldoende bescherming biedt. Toch kan geen enkele virusscanner of beveiligingspakket je volledige zekerheid bieden. De verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker en het is dan ook van groot belang hoe deze met de computer omgaat. De makers van virussen en malware zullen constant proberen nieuwe gevaarlijke software te verspreiden en het is aan de bedrijven die de antivirusprogramma's maken om daar snel een antwoord op te vinden.

We kunnen stellen dat een gratis oplossing net zo goed is als een uitgeklede betaalde. Beide zijn immers ontwikkeld om bescherming te bieden tegen de gevaren zoals virussen, Trojaanse paarden, spyware en malware. Het grootste verschil tussen de gratis- en de betaalde pakketten is het verschil in beschikbare functionaliteit. Toch gaat het er vooral om dat de computer goed beveiligd is en daar kunnen gratis scanners niet op tegen de betaalde omdat er vele functies missen.

Het is goed om de verschillen tussen de gratis- en de betaalde software op een rij te zetten. Zo krijg je een goed inzicht in de geboden functionaliteiten.

 

  • Niet alle gratis virusscanners beschikken over een firewall, anti-spam en de controle op bijlagen in de e-mail.
  • De gratis scanners bieden geen bescherming tijdens het online winkelen en het internetbankieren.
  • Gratis oplossingen zijn er om virussen tegen te gaan en te verwijderen. Extra opties zoals het maken van een back-up en gegevensherstel zijn vaak niet aanwezig.
  • Je kunt bij de gratis pakketten geen gebruik maken van bestands versleuteling en ouderlijk toezicht.
  • Heuristische controles en technologieën om malware te ontdekken ontbreken vaak bij de gratis software.
  • Functies voor het beschermen van de online privacy zijn bij de gratis versies niet aanwezig.
  • Er zijn minder vaak updates bij gratis virusscanners dan bij de betaalde.
  • Betaalde versies bieden een goede ondersteuning van de klantenservice en dit is bij de gratis versies vaak niet het geval.
  • De gratis versies mogen over het algemeen alleen particulier gebruikt worden en niet commercieel.
  • In de gratis pakketten is vaak reclame voor de betaalde variant te vinden.

Uiteraard gelden niet al deze punten voor alle gratis oplossingen. Dit verschilt per product maar wij hebben de meest voorkomende verschillen voor je op een rij gezet. Het is ook mogelijk om een aantal punten anders op te lossen. Als een gratis virusscanner een bepaalde functionaliteit mist dan kun je daarvoor ook een ander gratis beveiligingsprogramma installeren.

Gratis scanners zijn niet zo goed als de betaalde, dit laten onafhankelijke testen ook wel zien. Echt één pakket aanwijzen die de beste gratis virusscanner is, dat is lastig aangezien de testen steeds een andere als nummer één aanwijzen. Dit is ook logisch aangezien er steeds nieuwe virussen en andere gevaarlijke software te vinden is. Toch krijg je na verloop van tijd wel inzicht in welke er over langere tijd goed scoren. Gratis of betaald? jij mag het zeggen.

 

Windows 7 | 2015 door AV-Testvirusscanner test 2015 op windows 7 uitgevoerd door av test

Is een kosteloze scanner net zo goed als een betaalde?

Er zijn organisaties zoals AV-Test en AV-Comparatives die regelmatig onderzoeken uitvoeren naar de virusscanners en dit is dan zowel naar de gratis als de betaalde variant. Bij deze testen worden er talloze samples van virussen, Trojaanse paarden en malware losgelaten op een computer en wordt er gekeken of je een betaald of gratis versies moet nemen. Vervolgens wordt dan gekeken welke het beste de virussen tegenhoudt en als er virussen op de computer geplaatst zijn dan wordt getest hoe goed deze weggehaald worden. Wij hebben deze test doorgenomen om de vraag Is een gratis virusscanner voldoende?  die vaak word gesteld te kunnen antwoorden in dit artikel.

De meest recente testen laten zien dat gratis scanners zoals AVG en Avast! iets slechter scoren dan de beste betaalde antivirus. Ook is er een verschil tussen het detecteren en het verwijderen van de virussen en andere schadelijke software.

We kunnen dan ook tot de conclusie komen dat wanneer je een goed beveiligde computer wil dat je hier dan het beste een betaalde variant op kunt zetten. Bij voorkeur van Bitdefender of Kaspersky zo als is uit te maken uit de bovenstaande test. Deze komen namen keer op keer goed uit de tests.

 

Gratis pakketten downloaden

Er zijn nogal wat scanners die je voor niets kunt downloaden en gebruiken. Maar wat is nu de beste gratis virusscanner? Jij wilt natuurlijk wel één die een volwaardige bescherming biedt.  Een gratis volledige bescherming is niet zo van zelf sprekend omdat de meeste free anti-virus-oplossingen niet alle functies aan boord hebben. Zo ontbreekt er vaak een malware bescherming in de gratis versie. Daarom vragen veel mensen hun af of een gratis pakket veilig genoeg is? In sommige gevallen is een gratis oplossing veilig genoeg afhankelijk hoe voorzichtig jij online bent. Maar wil je wat meer zekerheid koop dan een security pakket.

De pakketten van Qihoo zijn vrij compleet. Zo heb je de keuze uit Qihoo 360 Total Security die beschermt even goed als Qihoo 360 Total Security Essential maar heeft wat minder functies.  Qihoo 360 maakt gebruik van de Bitdefender egine en heeft daarom een goed testoordeel. Qihoo is één van de compleetste gratis oplossingen samen met Avira. Dus is een gratis scanner voldoende voor je pc? Jij kunt deze vraag het best zelf beantwoorden.

De hoogst gewaardeerde programma's staan in de onderstaande lijst. Via de de onderstaande links kun jij een review lezen en daarna als het jou bevalt door klikken naar de website van de fabrikant om de software gratis te downloaden. De meeste scanners kun je na een jaar gratis verlengen.

 

Welk gratis programma is het meest geschikt?

De betere scanners die je gratis kunt ophalen staan in de bovenstaande software lijst. De goed presterende kosteloze programma's beschermen tegen alle kwaadaardige software en zijn zo compleet mogelijk met goede test resultaten. Avast scoort hoog in de onderzoek rapporten en is redelijk uitgebreid. Avira staat hoog in de tests en is tevens een compleet pakket net als Qihoo. Omdat Qihoo veel functies aanboort heeft en gebruikt maakt van de Bitdefender moter is dit een goede en over complete oplossing.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: