Tips om malware infecties te voorkomen
In dit artikel gaan we je meer vertellen over hoe je malware tegen kunt gaan en kunt voorkomen. Uiteraard is het verstandig om een virusscanner of andere beveiligingssoftware te gaan installeren om een infectie te voorkomen. We zeggen wel voorkomen maar eigenlijk is er geen enkele software die je honderd procent zekerheid kan geven dat je computer geen virus of andere kwaadaardige software zal krijgen. Je kunt het risico echter wel tot een minimum beperken.
Het is dan ook zo dat de beveiligingssoftware en de virusscanners achter de feiten aanlopen. Er zal altijd eerst het virus zijn en daarna wordt er door de fabrikanten van de beveiligingssoftware een remedie tegen ontwikkeld. Dit wordt dan gedaan in de vorm van virusdefinities maar er zijn ook heuristische controles. Hiermee wordt nieuwe malware waargenomen en dan kan een besmetting worden voorkomen. Als de malware nog onbekend is dan zal de beveiligingssoftware deze niet kunnen waarnemen en dan heeft deze dus de mogelijkheid om je computer te gaan infecteren.
Er is een misverstand wat we eerst uit de weg willen ruimen. Er zijn namelijk veel mensen die denken dat je alleen last van malware kunt krijgen als je dubieuze websites bezoekt. Dit kunnen dan websites zijn met illegale downloads of waar porno te vinden is.
Dit is niet waar, er is op deze websites wel kans op een infectie maar er zijn vele andere manieren waardoor je met een geïnfecteerde computer te maken kunt krijgen. Drive by-downloads zijn bijvoorbeeld ook een populaire manier om malware te verspreiden, ook is deze manier zeer effectief. Kwaadwillenden zorgen dan voor infecties bij betrouwbare websites of netwerken waar advertenties te vinden zijn. Deze websites worden dan gehackt en de content wordt dan gewijzigd. De gebruikers van deze websites lopen dan het risico om last van malware te krijgen.
Het belangrijkste is om met een gezond verstand het internet te gebruiken daarnaast is een pro-actieve bescherming voor je computer erg belangrijk. Toch is het niet alleen de geïnstalleerde beveiligingssoftware die een infectie tegen kan gaan. Wij laten je weten wat je allemaal nog meer kunt gaan doen.
Hoe Malware tegengaan en voorkomen?
Wanneer je goede beveiligingssoftware zoals de virusscanner en een firewall hebt geïnstalleerd dan heb je het belangrijkste al gedaan. Toch is het dan wel belangrijk dat je deze programma's up-to-date weet te houden. Als de software verouderd is dan zal deze nooit een goede bescherming kunnen bieden. Hou ook rekening met de volgende zaken:
- Zorg dat je altijd maar één beveiligingspakket of virusscanner hebt geïnstalleerd.
- Naast de beveiligingssoftware kun je extra ant-spyware of anti-malware software gebruiken.
- Zorg dat je de standaard firewall van Windows vervangt door een firewall die zowel het inkomende als uitgaande verkeer controleert.
Overdaad schaadt en als je meer beveiligingssoftware installeert dan wil dit zeker niet zeggen dat je computer beter beschermd is. Het kan zelfs voor een averechts effect zorgen. Als je bijvoorbeeld meerdere virusscanners installeert dan kunnen deze voor een conflict zorgen. Dit kan je computer trager maken en zelfs voor crashes in het systeem zorgen.
Surf niet naar verdachte websites
Als je een website bezoekt die illegale software bevat dan is dit ook vaak een bron voor de verspreiding van malware. Ook al download je niets dan kan alleen het bezoeken van de website al zorgen voor een infectie. Let ook op als er vreemde links in e-mailberichten staan en als je afgekorte url's ziet staan. Zorg dat je nieuwsgierigheid het niet wint want dit kan je een geïnfecteerde computer op gaan leveren. Zorg dat je ook weet wat je download, dit geldt ook voor het uitvoeren van de bestanden. Als je software wilt downloaden doe dit dan altijd van de website van de ontwikkelaar. Het downloaden van software van download-portals, nieuwsgroepen en P2P netwerken kan voor veel problemen zorgen.
Haal verdachte programma's door de virusscanner
Vertrouw je een bestand niet, open deze dan niet. Kijk ook goed uit of er geen sprake is van een dubbele extensie. Zo kun je de indruk krijgen dat je een PDF bestand opent maar dit kan een uitvoerbaar bestand zijn. Een voorbeeld hiervan is voorbeeld.pdf.exe. Heb je de bekende bestandstypen in Windows op verbergen staan dan zie je alleen voorbeeld.pdf staan. Het .exe gedeelte is dan verborgen. Vertrouw je een een bijlage of een bestand niet dan kun je deze laten scannen door een online virusscaner.
Houd je systeem up-to-date
Wat belangrijk is dat is dat je altijd de Windows update inschakelt. Je krijgt hiermee altijd automatisch de updates binnen. Dit zorgt ervoor dat de kwetsbare punten in de computer worden gedicht en dat kwaadwillenden er geen gebruik meer van kunnen maken. Denk dan ook nooit dat je een update niet nodig bent. Je merkt er misschien weinig van als deze geïnstalleerd is maar dit is erg belangrijk voor de beveiliging van je computer.
Wees voorzichtig met bijlagen in je email
Het is ook mogelijk dat je computer geïnfecteerd raakt door een e-mail. Dit kan dan via bijlagen die schadelijke software bevatten. Zorg dat je nooit een dubieuze bijlage opent, ook niet als je weet dat deze van een vriend van je afkomstig is. Er is namelijk de mogelijkheid dat deze mail automatisch verstuurd is aangezien die persoon ook malware op zijn computer heeft staan.
Zorg dat al je programma's up-to-date zijn
Het is niet alleen belangrijk voor Windows om deze up-to-date te houden, dit geldt voor al je software. Als je verouderde software gebruikt dan kan deze kwetsbaar zijn en zo kunnen kwaadwillenden toegang tot je computer krijgen. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn Java en Adobe Flashplayer. Ook belangrijk is dat je de laatste versie van je browser gebruikt tijdens het surfen. Windows update heeft niets met deze software te maken, toch hebben de meeste softwareprogramma's zelf wel een automatische update functie.
Zorg dat je software verwijderd die overbodig is
Als je software niet meer gebruikt of als deze erg verouderd is en niet meer van updates wordt voorzien dan kun je deze beter van de computer gaan verwijderen. Ook als je een proefversie van een programma hebt geprobeerd en je wilt deze niet aanschaffen dan kun je deze beter meteen verwijderen. De meeste malware wordt namelijk verspreidt door softwareprogramma's die niet van de laatste updates zijn voorzien of die zijn verouderd.
Heb je software die wel up-to-date is maar die je niet gebruikt dan kun je deze ook beter gaan verwijderen. Het kan zijn dat je Java wel helemaal niet nodig hebt en dan is het ook onnodig om deze op je computer te laten staan. Heb je een programma maar even nodig dan is het goed om te kijken of er geen portable versie is die niet op de computer geïnstalleerd hoeft te worden.