• Home

Virusscanner Mac?? Is het nodig een antivirusscanner te installeren op een Macintosh?

apple met blauw gevaarlijke popetjeHet geloof dat je geen zorgen hoeft te maken over virussen als je een Mac hebt is enorm populair. Er wordt algemeen gedacht dat Mac computers geen infecties kunnen krijgen. Apple doet weinig om dat begrip te verwateren, maar is het echt zo? Kunnen Macs echt geen virussen krijgen?, is het genoeg om enkel de nieuwste beveiligingsupdates van Apple te installeren?

Apple apparaten kunnen wel geïnfecteerd worden, er zijn al vele incidenten geweest en er zullen meer komen. De Flashback malware van een paar jaar geleden maakte gebruik van een veiligheidslek in Java dat gebruikt wordt door Safari. Het ging om 600.000 Macintosh computers, toentertijd ongeveer 1 procent van alle Macs, die door Flashback werden geïnfecteerd.  Er zijn zins dien verschillende  updates geweest van het Flashback programma die tot de dag van vandaag nog actief is zo als Apple vermeld op haar website.

Voor de duidelijkheid, zijn de woorden ‘malware' en ‘virus' in dit artikel een beetje door elkaar gebruikt. Voor de meeste mensen is hun betekenis toch een en dezelfde. Technisch gesproken, is malware echter een algemene term voor alle kwaadaardige software die computers zou kunnen aanvallen of besmetten.

Sinds de ontdekking van het Flashback virus zijn er veel meer problemen geweest. De KitM.A, een backdoor applicatie voor OS X, kon schermafbeeldingen nemen van het bureaublad van gebruikers. Een ander probleem, de Rootpipe exploit, bleek moeilijk om op te lossen. Ook was er nog de PubSab malware.  Dit zijn slechts enkele van de beter bekende Macintosh antivirus voorbeelden.

Apple commercialiseert haar software als virusvrij en daarom zou je je Mac niet hoeven te scannen. Een antivirus is niet nodig!. Dat zeggen ze omdat ze weten dat de meeste mensen een hekel hebben aan antivirussoftware alhoewel er wel applicaties in de Mac App Store beschikbaar zijn. Apple wil geen anti-virus software promoten ook omdat deze hulpprogramma's vaak je Apple-computer vertragen. Daardoor loopt de gemiddelde Macintosh meer gevaar dan een Windows systeem, er is immers geen virusscanner voor Mac OS X geïnstalleerd.

 

 

kaspersky malware grafiek mac

 

 

De waarheid omtrent de veiligheid van Apple's besturingssysteem

Apple werd ook vaak bekritiseerd omdat ze traag zouden zijn in de omgang met bedreigingen en het sluiten van veiligheidslekken. Rootpipe werd bijvoorbeeld ontdekt in oktober 2014, maar pas in april 2015 opgelost, aldus Apple. Bovendien gold de patch alleen voor Yosemite en niet voor oudere versies van OS X en nog erger, heeft de patch het probleem niet echt goed opgelost. Microsoft, Apple's grote rivaal, heeft een reputatie hieromtrent die bepaald slecht is, maar heeft zekere stappen ondernomen om daar vanaf te komen.

Op het gebied van infecties, stond Microsoft lange tijd voorop en werd onder druk gezet om daar iets aan te doen en dat hebben ze gedaan. Het herstellen van beveiligingslekken heeft nu een veel kortere responstijd en ze vertellen je ook welke veiligheidstools van derden daarvoor te gebruiken.

Vroeger heeft Apple wel eens geadviseerd om, als extra bescherming van je Mac, antivirus software te gebruiken, maar dat doen ze niet meer. Moeten Mac gebruikers zich zorgen maken, of niet?

Het probleem van de onzichtbaarheid

Het is moeilijk om de grootte van het risico te bepalen omdat weinig Mac-gebruikers antivirus software op hun Apple computers installeren.

Het is een verborgen waarheid omdat, door het ontbreken van antivirus oplossingen in Mac OS X, er praktisch geen Mac-malware vermeldinge plaatsvindt. We weten wat er in het Windows ecosysteem gebeurt, want we hebben daar zicht op en ontvangen informatie over de bedreigingen, maar met Mac OS X is er meestal geen antivirus aanwezig die zulke zaken kan rapporteren.

Hoe zou iemand weten of zijn Mac besmet is?

Dat kunnen ze niet omdat de meeste malware van tegenwoordig zeer on opvallend is. Bij de PC's is het hetzelfde, hackers beseffen nu dat hoe stiller ze zijn met hun praktijken hoe langer ze ermee aan de gang kunnen. Moderne Mac OS X en Windows malware vertraagt niet langer je computer tenzij het om Bitcoin miners gaat.

Om te proberen te bepalen hoe groot het risico is heeft het onafhankelijke antivirus onderzoeksinstituut AV-Test de volgende melding gedaan

” Dit jaar alleen hebben we meer dan 48 miljoen nieuw unieke malware monsters ontdekt en geregistreerd, waarvan meer dan 98 procent werden geschreven voor het Windows platform”, zegt Andreas Marx, CEO van AV-Test, “De virussen voor Mac OS X waren minder dan 5.000, maar ze zijn er dus wel”.

 

gevonden malwre door av-test

 

 

Waarom is Windows een populairder doelwit?

Hackers hebben nog altijd een aantal dwingende redenen om zich eerder op Windows machines te richten dan op Macs en hetzelfde geldt nu voor Android die eerder aangepakt wordt dan iOS.

Malware voor Windows en Android ‘presteert' veel beter voor de criminelen die de schadelijke software schrijven. Malware voor Windows en Android loont meer de moeite en uiteindelijk gaat het hier allemaal om het verdienen van geld.

 

Heeft Android een antivirus nodig?

Er zijn veel tools beschikbaar om virussen te schrijven voor de meest populaire platforms. Meer software development kits, en meer open source software, waaruit hackers hun informatie kunnen halen om nieuwe manieren te ontwikkele. Malware bouwen voor de Mac is voor de hacker kostbaarder dan gevaarlijke programma's bouwen om Windows binnen te dringen.

De reputatie die Mac OS X heeft omtrent goed beveiligd te zijn is trouwens niet helemaal onverdiend. Het Mac OSX besturingssysteem heeft ingebouwde veiligheidsmechanismes. De gebruiker heeft geen root privileges over de machine en kan het systeem opnieuw configureren alleen na de invoer van een wachtwoord. En er is een subsysteem die de wacht houdt en je geen bestanden laat installeren die niet digitaal gesigneerd zijn door Apple. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen malware voor Mac OSX kan worden geschreven.

 

Antivirus Mac, ondanks een veilig OS X

Ook een platform die ontworpen is met het oog op beveiliging is niet voldoende om je veiligheid te garanderen. Virussen op de Mac komen steeds vaker voor daarom is het belangrijk je systeem goed te beveiligen.

Je kan een goed ontworpen besturingssysteem hebben, maar je gebruikt software van derden wanneer je interactie hebt met een website zo als: Java, Flash Player, Adobe, er is geen garantie dat ze net zo goed zijn als je besturingssysteem. Ook zijn er nog de safari plug-ins die gevaarlijke code kan bevatten.

Phishing en social engineering (of social hacking), die platform onafhankelijk zijn en dus ook voor kunnen komen op je Iphone of Ipad, vormen ook een groot probleem. Het zijn extra bedreigingen waarvoor antivirus software je vaak zou kunnen beschermen, dus zelfs met het gevoel dat je geen bescherming nodig hebt tegen virussen kun je overwegen om toch iets te installeren als bescherming tegen andere online bedreigingen.

Hoe kun je jezelf beschermen

Ben je bezorgd en verlang je naar gemoedsrust, dan is acties ondernemen makkelijk genoeg

  • Zorg dat je besturingssysteem en je applicaties up-to-date blijven. Installeer altijd de nieuwste beveiligingspatches.
  • Gebruik een antivirus product of een security suite voor de Mac. Bijvoorkeur een anti-virus applicaties van Bitdefender, Kaspersky of Symantec omdat al deze virusscanners een detectie van 100 procent hebben gescoord.
  • Gebruik je gezond verstand en blijf wantrouwig. Kom je iets tegen dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo.

Wil jij jouw Mac niet alleen beschermen met een virusscanner lees dan deze Macintosh security tips.