Maak je Mac nog veiliger met onze tips!

apple slotDe aankoop van een Mac werd al lang gezien als de enige goede manier om je van computervirussen te beschermen. Dit impliceert dat virus schrijvers net als game ontwikkelaars het niet interessant vinden om tijd en moeite voor zo'n klein aantal computergebruikers te verspillen. Toch lijkt zo'n statement niet langer te kloppen door de opkomst van Apple specifieke malware zoals de Mac OS X Trojan Flashback. En, hoewel Mac OS X traditioneel een veilig systeem lijkt te zijn maar door toedoen van de eindgebruiker, jij dus toch geïnfecteerd kan worden. Daarom hebben we een aantal tips voor je.

 

  1. Schakel ‘Open veilige bestanden na downloaden' uit

Deze instelling dateert nog uit de tijdperk waarin het zeer onwaarschijnlijk was dat bepaalde bestandstypen virussen of malware konden bevatten. Helaas, hackers en technologie zijn gevorderd en “veilige bestanden” zijn nu iets dat bij het verleden hoort. Malware kan tegenwoordig worden weggestopt ook in de meest bescheiden bestanden. De eens zo onschuldig MP3, jpg, PDF en doc bestanden kunnen allemaal codes bevatten die ontworpen zijn om je Mac te aanvallen.

Deze hinderlijke instelling kun je veranderen door in Safari naar Voorkeuren… te gaan en het vinkje op ‘Open veilige bestanden na downloaden” te verwijderen. Ook belangrijk, klik nooit zomaar op links (snelkoppelingen) of onverwachte bijlagen die je treft in je emails.

 

  1. Schaf een goed beveiligingssysteem aan

Je hebt vast ook gehoord gehoord dat Macs gewoon geen virussen krijgen, maar het recente geval van Flashback bewijst anders. Tegenwoordig zijn virusscanners voor de Mac niet meer zo nutteloos als vroeger. Applicaties zoals ClamXav, Virus Barrier en de Mac versie van Kaspersky, Norton en Bitdefender zijn speciaal ontworpen voor de Mac OS. Hoewel ze, in dit stadium, alleen pc virussen lijken te vinden en af en toe een phishing email of traceer cookie onderscheppen, eens (waarschijnlijk in de niet-zo-verre toekomst), zal Mac specifieke malware beginnen op te duiken in steeds grotere getallen.

Zoals eerder gezegd, controleer wat je downloadt! Er zijn ook fake (en vol met virussen) antivirus programma's voor de Mac. Pak dus je software alleen van betrouwbare bronnen.

 

  1. Gebruik sterke wachtwoorden

Maak en gebruik wachtwoorden die minstens acht tekens lang zijn die zowel uit letters bestaan als cijfers, en maak ze nog extra veilig met de toevoeging van tenminste één hoofdletter en/of symbool.

Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende diensten. Wanneer het hackers lukt om toegang te krijgen tot één van je accounts, gaan ze hetzelfde wachtwoord op je andere sites ook proberen, ze nemen je sociale netwerken door, controleren je online bankrekening en rondneuzen in je inbox. Maak het hackers dus moeilijk en gebruik een verschillende wachtwoord voor elke website of service.

 

  1. Zet Java uit

Er is iets gemeen met de meer dan 700.000 Apple computers die geïnfecteerd zijn met de Flashback Trojan: ze gebruikten allemaal verouderde versies van de Java browser plugin waar het Flashback Trojan dankbaar gebruik van maakte. Gezien dat de software updates voor Macs een handmatig proces zijn, moeten updates voor tools zoals Java door Apple zelf worden uitgebracht, een stap waardoor de update soms met grote vertraging kan plaatsvinden. Dit probleem is makkelijk te omzeilen door Java in Safari Preferences (voorkeuren) > Security (Beveiliging) uit te schakelen. Gebruik je geen Safari? Je kan de Java add-on (implementatie pakket) op de computer in zijn geheel uitschakelen. Open systeemvoorkeuren, klik op de Java ikoon om de Java Control Panel te openen en schakel Java uit.

 

  1. Gebruik een wachtwoord manager

Vindt je echter te vervelend om telkens je wachtwoorden te moeten invoeren, je kan het voorkomen door een wachtwoord manager te gebruiken zoals RoboForum. Of je gebruikt de Keychain (sleutelhangertoegang) hulpprogramma, ook een wachtwoord manager, die gratis is ingebouwd in het Mac OS X besturingssysteem.

Met een password manager hoef je niet allerlei wachtwoorden te onthouden. Je hebt maar één sterk wachtwoord nodig die je ook in je keychain (sleutelhangertoegang) kunt opslaan, de wachtwoord manager doet de rest. Een wachtwoord manager is ook handig om wachtwoorden regelmatig te veranderen, zoals het eigenlijk hoort!

 

  1. Zet automatisch inloggen uit

Een sterk wachtwoord heeft weinig zin als je het niet gebruikt. Het is een beetje vervelend om telkens een wachtwoord te moeten invoeren als je de computer opstart, op je account inlogt, het chatprogramma opent, of toegang wilt naar websites waar je geregistreerd bent, maar het is wel de veiligste optie. Met automatisch inloggen ingeschakeld kan iedereen toegang krijgen tot je computer tijdens je afwezigheid, zoals bijvoorbeeld een familielid die zijn eigen mail wilt controleren, een collega op het werk die aan je bureau zit, een dief die je laptop heeft “geleend”, ze zullen allemaal automatisch toegang krijgen tot de inhoud van je machine. Automatisch inloggen uitschakelen zal al je gegevens veiliger maken, al betekent het een paar extra aanslagen op je toetsenbord.

 

  1. Zet je firewall aan

De ingebouwde firewall van Mac OS X kan voorkomen dat onbevoegde gebruikers of programma's een remote (op afstand) toegang hebben tot je Macintosh. Zorg dat het aan staat of al je beveiligingsmaatregelen zullen zo waardeloos zijn als een auto alarm op een voertuig dat niet op slot zit. Een korte leercurve is nodig om de firewall goed te laten omgaan met niet Apple applicaties, maar het ongemak is relatief klein en wordt meer dan goed gemaakt door een behoorlijke portie gemoedsrust.

 

  1. Stop met delen

Je ouders hebben je vast geleerd, als kind, dat het goed is om met anderen te delen, maar dat is niet altijd het geval wanneer het om computers gaat.

Soms moet je wel, als je bijvoorbeeld een printer moet delen of bestanden overzetten. Maar meestal, hoef je OS X systeem niet gedeeld te worden. Delen, het gebruik van Bluetooth en Airport inbegrepen, maakt je computer kwetsbaar. Het zorgt in feite dat je apparaat remote (op afstand) kan worden benaderd. Uitzetten dus, wanneer je het niet nodig hebt.

 

  1. Versleutel je harde schijf of gebruik FileVault

De encryptieoplossing van Apple-FileVault, kan de gegevens op je hele schijf beveiligen in plaats van alleen je thuismap. Je hebt FileVault misschien niet eerder overwogen, maar het is een handige, geïntegreerde oplossing die de gegevens op je harde schijf snel en gemakkelijk zal beschermen in het geval dat je computer gestolen wordt of verloren.

Om FileVault te gebruiken, moet je OS X Lion (of hoger) geïnstalleerd hebben op je Mac en ook de Recovery HD. Telkens als je op je Mac inlogt, zal je wachtwoord zowel je harde schijf ontgrendelen als je gebruikersaccount. Geen wachtwoord? Geen toegang!

 

  1. Gebruik je gezond verstand

De meeste wormen die je Apple computer proberen binnen te dringen rekenen op nietsvermoedende gebruikers en verouderde software, in het beste geval een dodelijke combinatie. Het is normaal te veronderstellen dat, na de onbeteugeld “succes” van de Flashback Trojan meer virussen, malware en andere onaangename verrassingen hun weg naar het Apple platform zullen vinden. Het ligt dus aan jou om daarvan op de hoogte te blijven en je systeem veilig te houden.

 

  1. Update al de rest

Niet alle updates zijn misschien even belangrijk als die van Java, maar Adobe Reader is bijvoorbeeld een andere applicatie die je regelmatig up-to-date zou moeten houden. Adobe Reader is een favoriet van op Windows gericht cyberboeven, maar een overstap naar de Mac zou op elk moment kunnen. Adobe Reader is een van de meest uitgebuite software, hoewel elke nieuwe versie beveiligingsverbeteringen met zich mee brengt die het veiliger maken dan de vorige.

 

  1. Download alleen van betrouwbare bronnen

Dit is vanzelfsprekend. Illegale software, warez, gekraakte applicaties en andere illegale downloads worden vaak gebruikt om malware en virussen te verspreiden. Zodra je zo'n bestand gebruikt, kan je Apple machine geïnfecteerd raken. Je haalt dus niet alleen gratis auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen, maar ook onaangename extra's. Je verdiende loon of de juiste prijs voor het nemen van risico's? Om het risico van besmetting te minimaliseren, zorg dat de bron van je software, applicaties, media en andere bestanden legitiem is.

 

  1. Hou je Mac up-to-date

Over updates gesproken, zorg dat je macintosh altijd de laatste versie draait van OS X en Safari, en ook van al de rest. Apple is trots dat haar besturingssysteem geregeld wordt bijgewerkt, evenals de software van derden. Het is dus een goed idee om Software-update regelmatig te gebruiken, bij voorkeur elke week. Zorg dat je de beschikbare updates niet alleen downloadt, maar ook installeert! Om te controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn, klik je op het Apple pictogram in de linkerbovenhoek van het scherm en selecteer je “Software-update…”