De vier beveiligingsopties voor de Mac die elk gebruiker moet weten

Nu dat ons leven steeds meer digitaal wordt is veiligheid van groot belang, niet alleen voor de verschillende diensten die we online gebruiken, maar ook voor de apparaten waarop we onze gegevens bewaren. Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je een Mac-gebruiker bent. En je wil vast dat de privégegevens op je Mac, privé blijven.

Standaard is Mac OS X relatief veilig, maar er zijn extra stappen die je kan ondernemen om de gegevens op je Mac alleen voor jou toegankelijk te houden, ook voor het geval dat je Mac gestolen wordt. Met de volgende tips kan je zowel je Mac als zijn gegevens nog beter beschermen.

Zet de Mac OS X firewall aan

Mac OS X heeft een ingebouwde firewall. Deze firewall is een netwerkfilter waarmee je controleert welke programma’s en diensten inkomende netwerkverbindingen kunnen verwerken. Normaliter, voert een klassieke firewall zo’n taak per poort uit, maar de firewall van Mac OS X kan dit per programma doen, of per dienst en dit geeft meer flexibiliteit.

Om de firewall in te stellen, open Systeemvoorkeuren… > Beveiliging en privacy en kies Firewall. Hier kan je de firewall aan of uitzetten. De firewall aanzetten is voor de meeste gebruikers de ideale optie. Als je op Firewallopties… klikt kan je de specifieke instellingen per applicatie zien en vind je ook een aantal extra functies, zoals Blokkeer alle inkomende verbindingen en Activeer Stealth modus (hiermee verberg je je computer voor toegangspogingen van buiten je netwerk).

Let op: om de beveiligingsinstellingen te wijzigen, zal je eerst op het hangslot moeten klikken, links onderaan het venster en het computerwachtwoord invoeren.

Beveiliging en Privacy tab in Mac OS

De geavanceerde instellingen van de OS X firewall geven je meer controle over wat toegang heeft tot je Mac via het netwerk.

De firewall is een handige optie als je een openbaar wifi-netwerk wil gebruiken, zoals in een café, bibliotheek, luchthaven of een andere hotspot (een plek waar draadloze internettoegang wordt aangeboden). Voor de beveiliging van je netwerk thuis kan je, over het algemeen, vertrouwen op de firewall van je modem. Maar het inschakelen van de Mac OS X firewall voor extra zekerheid, geeft absoluut geen bijkomende problemen.

Activeer FileVault

De FileVault in Mac OS X betekent volledige encryptie van je harde schijf en dus beveiliging van alle bestanden op de schijf, inclusief OS X systeembestanden, applicaties, caches en andere tijdelijke bestanden die allemaal persoonlijke of gevoelige informatie kunnen bevatten.

Om FileVault in werking te stellen, ga je naar Systeemvoorkeuren… > Beveiliging en privacy > FileVault en klikt op Schakel FileVault in… Wanneer je dit doet, word je gevraagd of je iCloud account kan worden gebruikt om de beveiliging van je schijf uit te schakelen en om je wachtwoord opnieuw in te stellen indien je het vergeten bent. Je kan ook een herstelcode aanmaken en geen iCloud account gebruiken. Als je op Ga door klikt zal je Mac beginnen met de encryptie van je harde schijf. Dit kan even duren vooral in het geval van mechanische schijven waar versleutelen en optimaliseren een aantal uren in beslag kan nemen.

De volledige versleuteling van je harde schijf is perfect om een gestolen Mac te beschermen. Als de drive ontgrendeld is, kan je alle bestanden lezen die zich daarop bevinden, maar als je drive versleuteld is (bijvoorbeeld, als de Mac uit staat) zijn alle gegevens gescrambled (versleuteld). Onbevoegde derden die toegang proberen te krijgen door de doelschijfmodus te gebruiken of door de schijf te verwijderen en op een andere computer aan te sluiten, zullen de bestanden niet kunnen herstellen.

Wachtwoordbeheer

Gebruik je veel en regelmatig online-diensten, dan zal je voor elke dienst verschillende referenties nodig hebben. Deze referenties kunnen moeilijk zijn te onthouden. Referenties worden vaak bewaard als tekstbestand (Word of Pages, bijvoorbeeld) voor makkelijke toegang, maar deze is een zeer onveilige manier om wachtwoorden te bewaren. Mac OS X biedt een ingebouwd alternatief om wachtwoorden te beheren en dat is de Sleutelhanger.

De Sleutelhanger is, in tegenstelling tot andere beveiligingsopties, standaard ingeschakeld en kan al de wachtwoorden opslaan die je nodig hebt voor online-diensten en emailaccounts, om diensten te delen en veel andere authenticatieroutines. Wanneer je een selectievakje ziet voor het opslaan van een wachtwoord of wanneer je in Safari een keuzemenu te zien krijgt waarin je gevraagd wordt wachtwoorden op te slaan, dan weet je dat Mac OS X je wachtwoorden versleuteld zal bewaren in het programma dat Sleutelhangertoegang heet.

Het programma kan beheerd worden door naar Programma’s > Hulprogramma’s > Sleutelhangertoegang te gaan. Je zal dit hulprogramma niet vaak zelf lanceren, tenzij om problemen op je Mac op te lossen. Maar gebruik gewoon de optie om je wachtwoorden op te slaan en Mac OS zal ze automatisch invullen indien nodig.

Er zijn ook programma’s van derden die wachtwoorden beheren, zoals 1Password, bijvoorbeeld, die uitgebreide beheeropties biedt. Als het vermogen van Sleutelhangertoegang en Safari om wachtwoorden te bewaren je niet volledig bevalt, probeer dan 1Password of een soortgelijk programma van derden.

Vergrendelen en lokaliseren

Er zijn nog een paar opties om je Mac te beschermen, zoals hem beveiligen als je hem onbewaakt achter moet laten en de mogelijkheid inschakelen om hem op afstand te benaderen. Dit niet alleen om op afstand te intergreren met je computer, maar ook om te weten waar hij zich bevindt en hem vergrendelen als nodig.

De eerste optie stel je in in het tabblad Algemeen in Beveiliging en privacy. Gewoon de optie Vraag om wachtwoord aan te vinken en meteen of 5 seconden te kiezen in het menu die verschijnt. Zodoende zal je om een wachtwoord gevraagd worden om je Mac te gebruiken na start van sluimerstand of schermbeveiliging (screensaver aan). Hoe korter deze tijd, hoe beter, vooral voor laptopcomputers waar je gewoon het deksel kan sluiten om het systeem te vergrendelen.

Tab algemeen in beveiliging menu mac

Er zijn maar weinig gevallen wanneer het geen goed idee zou zijn om je Mac te vergrendelen tijdens de sluimerstand.

Om je Mac op afstand te openen en lokaliseren moet je de systeemvoorkeuren van iCloud openen (Systeemvoorkeuren… > iCloud) en zowel Terug naar mijn Mac als Zoek mijn Mac inschakelen. Met de eerste optie heb je toegang tot gedeelde diensten die zijn ingeschakeld op je Mac. Heb je bijvoorbeeld Deel scherm… ingeschakeld, dan word je externe Mac getoond in de Navigatiekolom van de Finder. Als je daarop klikt, verschijnt rechtsboven in het venster Deel scherm…

Als je daarop klikt, krijg je het scherm in beeld en kan je op afstand interageren met je andere Mac.

Voor wat betreft Zoek mijn Mac, mocht je computer gestolen worden, moet je inloggen op je iCloud.com account of de Zoek mijn iPhone tool op een iOS apparaat gebruiken om je computer te vinden. Daarna kan je een opdracht sturen om het te vergrendelen mits je het juiste wachtwoord invoert. Je kan ook een geluid laten afgaan (heel handig voor een verborgen of op de verkeerde plek gelegd iOS apparaat) of het apparaat op afstand volledig wissen.

Screenshot iCloud settings Mac

Apple kan natuurlijk weinig doen om te voorkomen dat je computer wordt gestolen, maar Mac OS X doet, over het algemeen, zijn best om je gegevens te beschermen en je de kans geven om te weten waar het apparaat zich bevindt.

Met de opties die we net hebben besproken, kan je gerust zijn dat de gegevens op je Mac goed beschermd blijven en dat bereik je, als gebruiker, gewoon door een paar instellingen na te kijken van je Mac OS X besturingssysteem.

Lees ook : De beste antivirusprogramma’s voor de Mac

Maarten
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: