Qihoo 360 Internet Security

Qihoo 360 Total Security Essential is een gratis virusscanner van het bedrijf Qihoo uit China dat ook de gratis virusscanner Qihoo Total Security heeft geïntroduceerd op de markt. De anti-virussoftware maakt onder andere gebruik van de BitDefender scan-engine, die er voor zorgt dat jouw computer beschermd wordt tegen diverse vormen van malware. En omdat de virusscanner ook uitgerust is met de zogeheten QVM II Engine en de Cloud 360 Engine, weet je als gebruiker van deze virusscanner zeker dat jouw computer goed beschermd wordt tegen schadelijke bestanden. Total Security Essential was eerder bekend als Internet Security.

qihoo logo

Het enige nadeel van de virusscanner, is het feit dat de virusscanner geen eigen firewall heeft. De virusscanner kan dan ook beter Qihoo virusscanner genoemd worden, aangezien de meeste andere virusscanners wel een eigen firewall hebben.

Naast diverse scan-engine om schadelijke bestanden op te sporen, heeft Qihoo 360 Total Security Essential ook een USB Protection met een Anti-Keylogger functie en een bescherming tegen webcam hijacking. En om ervoor te zorgen dat je applicaties altijd veilig opent, kun je bij Qihoo Security Essential ook gebruik maken van een Sandbox. Door gebruik te maken van een Sandbox, worden applicaties namelijk altijd in een veilige en geïsoleerde omgeving geopend en kunnen de eventueel schadelijke applicaties geen schade aan jouw computer aanbrengen. Tot slot beschikt de virusscanner ook over een cleaner, waarmee je de computer op kunt schonen. Het enige nadeel van de virusscanner is het feit dat de software alleen beschikbaar is in het Engels, waardoor het soms lastiger is om alle functies van de gratis virusscanner te achterhalen.

bedieningspaneel 360 internet securit

Het installeren en instellen van Qihoo 360 Total Security Essential

Het installeren van een virusscanner lijkt misschien lastig, maar bij Qihoo 360 Security Essential is dit erg eenvoudig. Zo ga je eerst akkoord met de licentieovereenkomst van de virusscanner en de Privacy Policy, om vervolgens naar de volgende stap van het installatieproces te gaan. Overigens is het wel aan te raden om de licentieovereenkomst en de Privacy Policy goed door te lezen voor je hier akkoord mee gaat, want er wordt net als bij AVG Free veel persoonlijke informatie opgeslagen als je akkoord gaat met de voorwaarden. Hierbij kun je denken aan contactinformatie, maar ook aan informatie over jouw internetgebruik.

Heb je de installatie voltooid, dan wordt er standaard een nieuwe update van de noodzakelijke virusdefinities uitgevoerd. Dit duurt enkele minuten, dus houd hier rekening mee. Na het installeren van de gratis virusscanner is het overigens niet nodig om de computer te herstarten, want jouw computer is meteen na het installeren beveiligd.

Na het installeren van de software, kun je zelf kiezen welk thema jij wil instellen voor jouw gratis virusscanner. Hierbij heb je de keuze uit zes verschillende thema’s, die in onderstaande afbeeldingen getoond worden.

De instellingen van Qihoo 360 Total Security Essential

Als je Qihoo 360 Total Security Essential hebt geïnstalleerd, ben je nog niet klaar. Na de installatie wordt namelijk aangeraden om even alle instellingen van de virusscanner te doorlopen, zodat je zeker weet dat alle instellingen de juiste instellingen zijn. Zeker omdat er enkele opties standaard ingeschakeld worden die je eigenlijk niet nodig hebt en jouw privacy kunnen schaden, is het verstandig om alle instellingen even door te lopen.

Een optie die je bijvoorbeeld uit kan schakelen, is de zogeheten 360 Cloud Security Progam optie. Hiermee ondersteun je de verdere ontwikkeling van de virusscanner, maar speel je wel allerlei persoonlijke gegevens door aan Qihoo. Wil je dit niet, dan vink je deze optie dus uit.

Een andere optie die je het beste even aan kunt passen, is de optie om een scan van de computer in te plannen. Deze optie is standaard namelijk uitgeschakeld, maar kan wel veel voordelen met zich meebrengen. Door op bepaalde tijdstippen wekelijks een scan uit te voeren, vind je namelijk meer malware dan wanneer je dit niet doet en ben je dus beter beschermd. Zet deze optie daarom bij voorkeur aan, zodat je zelf kan instellen wanneer jouw computer standaard gecontroleerd moet worden op malware.

Tot slot is het beter om de optie QVM II Engine uit te schakelen. Deze optie vind je onder het tabblad Engines en is in de meeste gevallen standaard uitgeschakeld. Soms is dit echter niet het geval, waardoor de gratis virusscanner wat overdreven kan gaan scannen. Dit is natuurlijk niet verkeerd voor de bescherming van jouw computer, maar kan er wel voor zorgen dat je meer onterechte meldingen (false positives) krijgt en dat er meer legitieme items in quarantaine worden geplaatst zonder dat dit nodig is. Staat deze optie ingeschakeld, dan kun je deze dus beter uitzetten.

Het uitvoeren van scans met Qihoo 360 Total Security Essential

Als je het hoofdscherm van Qihoo 360 Total Security Essential opent, kun je zelf kiezen wat voor scan je wil uitvoeren. Hierbij heb je de keuze uit een snelle scan, een volledige scan en een custom scan. Voor je een scan uitvoert, wordt echter wel aangeraden om de instellingen van de diverse scans aan te passen. Doe je dit niet, dan worden alleen de bestanden die bij programma’s of documenten horen gecontroleerd en niet alle bestanden op de computer. Ga daarom voor het uitvoeren van de eerste scan naar het scherm met de scan instellingen, om vervolgens de optie Scan Rootkit aan te zetten. Optioneel kun je ook onder File Types de optie All Files inschakelen.

Heb je een scan uitgevoerd met de gratis virusscanner, dan wordt aangeraden om te controleren wat er tijdens deze scan allemaal is gevonden op jouw computer. Soms worden bestanden op jouw computer namelijk onterecht als schadelijk gezien, waardoor je deze bestanden niet meer kunt gebruiken. Twijfel je of een bestand schadelijk is, dan kun je dit bestand voor een second opinion uploaden op de website www.virustotal.com.

Tot slot wordt het niet aangeraden om bestanden die in quarantaine zijn geplaatst direct te verwijderen. In quarantaine kunnen bestanden namelijk geen schade meer aanrichten, maar als je bestanden definitief verwijdert kun je deze niet meer gebruiken. Het is dus beter om bestanden te laten staan, zodat je niet per ongeluk de verkeerde bestanden wist.

De sandbox van Qihoo 360 Total Security Essential

Een hulpmiddel dat zeer geliefd is onder gebruikers van Qihoo 360 Total Security Essential, is de zogeheten Sandbox. In de omgeving van de Sandbox kun je namelijk applicaties uitvoeren in een geïsoleerde en veilige omgeving, bijvoorbeeld als je twijfelt of deze applicaties veilig en betrouwbaar zijn. Daarnaast heb je tevens de mogelijkheid om bepaalde programma’s standaard in de Sandbox te openen, zodat deze programma’s nooit wijzigingen aan kunnen brengen op jouw computer. En heb je programma’s maar eenmalig nodig, dan is het ook mogelijk om deze programma’s binnen de sandbox van de virusscanner te gebruiken. 

De cleaner

Eén van de functies van Qihoo Total Security Essential, is de ingebouwde cleaner van de virusscanner. Met deze ingebouwde cleaner heb je de mogelijkheid om de browsergeschiedenis, de geschiedenis van Windows en de geschiedenis van Office op te schonen, zodat je bepaalde onderdelen kunt verwijderen van de computer. Welke onderdelen je wil laten verwijderen, kun je overigens helemaal zelf aangeven. 

Testresultaten

Er zijn diverse onafhankelijke tests uitgevoerd om de werking van Qihoo 360 Total Security Essential te testen. Uit deze diverse onafhankelijke tests van onder meer AV Comparatives scoort de gratis virusscanner erg goed, mede omdat het pakket gebruik maakt van de engine van BitDefender. De maandelijkse testresultaten van de virusscanner die ingevoerd worden door AV Comparatives en AV Test.org.

antivirus test

​Qihoo 360

​360 Total Security Essential

​360 Total Security

Gratis

Gratis

total security pakket van 360
totaal beveilings pakket van qihoo

Antivirus

Antivirus

Anti-malware

​Anti-malware

Sandbox

​Sandbox

Beveiligd Online Winkelen

​Beveiligd Online Winkelen

Identiteit Bescherming

​Identiteit Bescherming

Systeem Bescherming

​Systeem Bescherming

Patch Up


Wifi Bescherming

Clean Up


Speed UpClick Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: