Wat is het Paard van Troje?

mithe van trojeHet Paard van Troje is natuurlijk een bekend verhaal over hoe Troje (een niet te veroveren stad, door haar sterke muren en goede leger) toch veroverd werd. De schepen gingen weg over het water en ze lieten een Paard achter (een groot paard) als cadeau aan de heersers van Troje. Deze rolden het grote paard naar binnen. Binnen de stadsmuren, waar nog nooit een vijand was geweest. Ze wisten niet dat in het Paard van Troje ook een aantal vijanden van Troje zaten en handlangers van het leger wat schijnbaar over de zee was verdwenen. In de nacht kwamen ze uit het Paard, opende de poorten en lieten het “vertrokken” leger naar binnen. Troje werd veroverd en het Paard van Troje werd een wereld beroemd verhaal. Hoewel het al vele eeuwen oud is, is het nog steeds toepasselijk op de gang van zaken van vandaag de dag. Het is namelijk zo, dat ze nog steeds voorkomen bij computers. Een schijnbaar onschuldig programma wordt in geladen en een groot spyware en spam programma wordt opeens geïnstalleerd op je computer.  Er kan dan van alles gebeuren op je computer. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Je Gegevens verwijderen
  • Je Gegevens blokkeren
  • Jouw gegevens wijzigen
  • Jouw gegevens kopiëren
  • Deprestaties van de computers of van de computernetwerken onderbreken
  • In tegenstelling tot vele andere computervirussen en ook computer wormen kunnen de trojans zichzelf gelukkig niet repliceren.

De gevolgen (mogelijke gevolgen) van een trojan

De Trojaanse paarden worden in een aantal groepen ingedeeld. We bespreken de verschillende groepen graag met je.

Het backdoor Trojaanse paard is een computervirus wat je computer wil infecteren en overnemen om het op afsatnd te gaan bedienen en beheren. De ontwikkelaar van het Trojaanse paard kan dan tal van ongewenste acties uitvoeren, zoals bestanden versturen en ontvangen, opstarten, weghalen en ook gegevens van de computer weergeven of de computer opnieuw opstarten. De backdoor Trojaanse paarden worden veelal gebruikt om een groep van computers welke beheerst zijn door de Trojaanse paarden tot een netwerk samen te voegen waar men gebruik van kan maken. Het is erg onprettig uiteraard.

De exploits Trojaanse paarden zijn programma’s welke gebruik maken van een beveiligingslek in de applicatie software welke op je computer wordt uitgevoerd.

De rootkit Trojaanse paarden zijn ervoor gemaakt en ontworpen om specifieke activiteiten op je systeem te verbergen. Het is vaak om te voorkomen, dat een schadelijk programma opgemerkt wordt om dit programma zo langer actief te houden.

De Trojan Bankers Trojaanse paarden zijn ervoor gemaakt om je internet bankieren gegevens te vinden of van andere elektronische betalingen, creditcards of betaalpassen.

De Trojaanse paarden Ddos

Het programma voert Dos aanvallen (denial of service) uit op een specifiek webadres. Door de verschillende verzoeken te verzenden van een computer en verschillende andere computers is het mogelijk om dat specifieke adres te overbelasten, waardoor het niet meer zal werken. Het is dus mogelijk om op ie manier een website plat te leggen.

De Trojaanse paarden Trojan downloader

Met de Trojan downloaders kun je nieuwe versies van een schadelijk programma downloaden en op je computer installeren. Hieronder vallen ook adware en Trojaanse paarden.

De Trojaanse paarden Trojan Dropper

Dit is een programma wat door de hackers gebruikt wordt om de Trojaanse paarden of de virussen op de computer te installeren. Vaak gebeurt dit om te voorkomen, dat schadelijke programma’s worden opgemerkt. Het is zelfs mogelijk dat sommige delen van anti viru sprogramma’s niet opgemerkt zullen worden.

De Trojaanse paarden: de Trojan-FakeAV

Met deze Trojaanse paarden: de Trojan Fake AV’s worden de activiteiten van anti virus software programma’s gesimuleerd. Het zijn Trojaanse paarden welke gericht zijn op het afpersen van jou om geld van je af te persen om virussen en bedreigigen te verwijderen en te detecteren welke er eigenlijk helemaal niet zijn of welke helemaal niet bestaan. Het is goed om hier rekening mee te houden.

De Trojaanse paarden: de Trojan-GameThief

Dit soort programma’s en Trojaanse paarden zorgen ervoor dat je account gegevens gestolen worden. Tenminste als je een online gamer bent.

De Trojaanse paarden : de Trojan-IM

De Trojaanse paarden Trojan IM’s stelen je wachtwoorden en accountgegevens van je instant messaging programma. Denk hierbij aan de programma’s Yahoo pager, skype, msn messenger, AOL instant messenger en ook iCQ.

De Trojaanse paarden: de Trojan-Ransom

De Trojaanse paarden Trojan Ransom is een programma wat je computer o kan aanpassen, dat het niet meer werkt of dat je specifieke gegevens niet meer kunt benaderen. De crimineel zorgt er dan voor, dat de gegevens weer worden aangepast of gedeblokkeerd, nadat je een afkoopsom hebt betaald.

De Trojaanse paarden: de Trojan-SMS

De Trojaanse paarden de Trojan SMS is een programma wat je geld gaat kosten doordat het vanaf je mobiele telefoon sms berichten gaat versturen naar dure service nummers.

De Trojaanse paarden: de Trojan-Spy

De Trojaanse paarden, de Trojan SPy’s kunnen je computer in de gaten houden door bij te houden welke toetsen je indrukt op je computer. Ook kan het screenshots maken en je meest favoriete programma’s bijhouden.

De Trojaanse paarden : de Trojan-Mailfinder

Het is een programma wat als een Trojaanse paard mailadressen op je computer gaat verzamelen.

Er zijn nog meer en andere Trojaanse paarden, zoals de Trojan-ArcBomb, de Trojan-Clicker, de Trojan-Notifier, de Trojan-Proxy, deTrojan-PSW  en verschillende andere Trojaanse paarden.

Hoe kun je jezelf en je computer beschermen tegen Trojaanse paarden?

Het is goed om te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn om je te beschermen tegen Trojaanse paarden. Een van de belangrijkste en beste manieren om jezelf te beschermen is door een goede anti malware detector software aan te schaffen Hiermee kun je jouw computers, laptops, Apple Mac computers, tablets en ook smartphones (natuurlijk ook de iPads en iPhones) beschermen tegen Trojaanse paarden en andere malware. Het is mogelijk om te kiezen voor een totaal oplossing van bijvoorbeeld Kaspersky anti virus. Er zijn echter nog meer mogelijkheden en anti virusprogramma’s waar je voor kunt kiezen. Ontdek de mogelijkheden!

Zorg voor een goede bescherming van je toestellen en apparaten met een goede anti virus om de Trojaanse paarden buiten de deur te houden.

De pop-ups van Avira Free Antivirus zijn verleden tijd

do not use a free antivirusAls je gebruik maakt van de gratis virusscanner van Avira  om jouw computer te beschermen, heb je hoogstwaarschijnlijk al wel eens te maken gehad met pop-ups van deze virusscanner. Gebruikers van het Duitse antivirus programma kregen namelijk bijna dagelijks updates van de virusscanner, die voor veel gebruikers van de software als zeer storend werden gezien. Echter, Avira Free Antivirus lijkt in 2014 eindelijk gehoor te geven aan de ergernissen van klanten, want in de 2014 versie van de software zijn de pop-up advertenties van de virusscanner verleden tijd.

In een verklaring gaf Avira aan dat het bedrijf de pop-ups zelf ook vervelend vond, maar dat deze pop-ups nu eenmaal noodzakelijk waren om het product van Avira aan miljoenen mensen aan te kunnen bieden. Gelukkig is dat vanaf nu dus verleden tijd.

Avira Free Antivirus: één van de beste virusscanners op de markt

Avira Free Antivirus is één van de populairste virusscanners op de markt en dit is niet voor niets. De virusscanner van het Duitse bedrijf Avira kreeg namelijk diverse goede testresultaten uit onafhankelijke tests van AV-Test en AV-Comparatives, waar uit bleek dat de virusscanner één van de beste virusscanners op de markt is en zeer geschikt is voor niet-commercieel thuisgebruik. Zo beschikt de virusscanner over een volwaardige antivirus-oplossing, een rootkit-detectie en een opsoringsmechanisme voor dialers, Trojaanse paarden, virussen en spyware. Meer over de virusscanner, lees je op deze pagina.

Omdat de dagelijke pop-ups nu niet meer getoond zullen worden door Avira, zal de populariteit en gebruiksvriendelijkheid van deze virusscanner alleen nog maar groter worden.

Gratis virusscanner verzamelt en verkoopt jouw internetgeschiedenis!

logo avg gratis antivirusIs gratis dan toch duurkoop? We wisten al dat gratis virusscanners niet zo goed uit de test komen en woorden afgeraden door de consumentenbond maar dat ze een inbreuk zijn op onze privacy is even schrikken.

De onwijs veel gebruikte gratis virusscanner van AVG heeft in haar voorwaarden opgenomen dat de zoekgeschiedenis van gebruikers worden opgeslagen en te koop aangeboden om zo de gratis virusscanner draaiend te houden

De gegevens die worden opgeslagen en verkocht worden volgens het bedrijf niet gekoppeld aan namen en locaties. Als verschillende gebruikers uit het zelfde land komen wordt wel aangeven dat dit het geval is zo dat er data kan worden verkocht die interessant is voor mensen die zich richten op bijvoorbeeld de Nederlandse markt.

Dat zoekgegevens werden verzameld stond al langer in de algemene voorwaarden. De nieuwe versie is uitgebreid, namelijk dat deze gegevens ook verkocht mogen worden. Met ingang van 15 oktober zal het bedrijf starten met deze nieuw voorwaarde

Wil jij als AVG gebruiker niet dat jouw gegevens worden verzameld dan kun je dit uit zetten. Standaard staat deze functie aan.