Roboscan Internet Security

Roboscan Internet Security is een gratis virusscanner voor thuisgebruik. In tegenstelling tot de meeste nadere virusscanners voor thuisgebruik, is deze gratis virusscanner uitgerust met een eigen firewall.Daarnaast maakt de virusscanner gebruik van de Bitdefender engine: een systeem voor realtime bescherming van jouw computer.

logo robo scan

​Naast diverse standaard functies, heeft Roboscan Internet Security tevens een functie om de beveiligingsupdates van Windows te beheren en een functie met de naam vulnerablity scanner. Deze scanner detecteert kwetsbaarheden in Windows, zodat je kwetsbaarheden snel opmerkt en niet in de problemen kan komen door deze kwetsbaarheden. Het enige nadeel van dit systeem is dat het systeem alleen beschikbaar is in het Engels en niet in het Nederlands, waardoor het soms lastig is om het systeem te begrijpen. Daar komt nog bij dat de virusscanner een reclamebanner bevat in het hoofdscherm van de interface, waardoor je afgeleid kan worden door reclameboodschappen bij het gebruiken van de software.

​Roboscan Internet Security installeren op jouw computer

Voor je Roboscan Internet Security op je computer zet, moet je eerste bestaande virusscanners van jouw computer verwijderen. Doe je dit niet, dan gaan de virusscanners elkaar namelijk tegenwerken. Heb je jouw bestaande antivirus software eenmaal verwijderd, dan kun je Roboscan Internet Security eenvoudig installeren in enkele stappen. Zo open je de virusscanner, accepteer je de licentieovereenkomst van de virusscanner en pas je de gewenste installatielocatie aan. Dit is standaard C:\Program Files/Roboscan/Roboscan.

Daarnaast heb je tevens de mogelijkheid om aan te geven of er wel of geen map in het menu van Start aangemaakt moet worden en welke snelkoppelingen er aangemaakt moeten worden voor de virusscanner. Heb je dit ingesteld, dan wordt het installatieproces opgestart. Na de installatie, wordt er direct een update uitgevoerd om de virusscanner te laten werken. Hierbij hoef je je computer niet opnieuw op te starten, dus jouw computer is meteen na het installeren van de virusscanner beveiligd.

control panel roboscan antivirus software

Roboscan Internet Security: instellingen doorvoeren

Als je Roboscan Internet Security hebt geïnstalleerd, is de ingebouwde firewall van deze virusscanner nog niet standaard ingeschakeld. Om ervoor te zorgen dat de firewall wel wordt ingeschakeld, klik je bovenin het menu van de virusscanner op de knop Network Protection. Heb je dit gedaan, dan klik je op de schakel On/Off om de firewall in te schakelen. Ga je vervolgens naar het menu-item Setup, dan kun je de firewall verder configureren om de firewall helemaal naar wens in te stellen.

Bij de standaardinstellingen worden alleen inkomende verbindingen geblokkeerd door de firewall, waardoor uitgaande verbindingen onaangetast blijven. Wil je de gehele beveiliging optimaliseren door ook de uitgaande verbindingen te blokkeren, dan doe je dit als volgt:

  1. Open Network Protection en klik op Setup.
  2. Plaats een vinkje bij de optie Block outbound connections.
  3. Het vinkje bij de optie Allow/block prompt wordt nu automatisch geplaatst.
  4. Klik de instellingen weg.
instellingen roboscan

​Heb je de uitgaande verbindingen ingesteld bij de firewall, dan krijg je een melding of je deze wel of niet wil toestaan. Deze meldingen krijg je vaak maar één keer en kunnen in het begin redelijk wat pop-ups geven. Hoewel het irritant kan zijn om veel pop-ups op je scherm te krijgen, is het belangrijk om de pop-ups niet zomaar weg te klikken. Doe je dit wel, dan kan het namelijk voorkomen dat je een verkeerde pop-up weg klikt en hierdoor niet goed beschermd bent. Lees de pop-ups dus altijd goed door, tot de firewall helemaal geconfigureerd is en je geen pop-ups meer te zien krijgt. Ga je naar de optie Set Firewall Rules, dan kun je bepaalde firewall regels aanpassen of zelf aanmaken.

​System Management van Roboscan Internet Security

​Ga je naar het scherm System Management > Configuration, dan heb je de mogelijkheid om overige instellingen van Roboscan Internet Security aan te passen. Alle items die in quarantaine zijn geplaatst door de virusscanner worden gedurende één maand in deze map geplaatst, om vervolgens verwijderd te worden. Heb je te maken met een bestand dat ten onrechte beoordeeld is als gevaarlijk of schadelijk bestand, dan kun je deze uit quarantaine halen voor de bestanden fysiek verwijderd worden. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om het bestand terug te halen, waardoor je het voor altijd kwijt bent.

Om ervoor te zorgen dat items langer in quarantaine geplaatst worden en dus langer teruggehaald kunnen worden, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Ga naar het scherm System Management en klik op Configuration.
  2. Ga naar Basic settings en selecteer de optie Logs/Quarantaine.
  3. Open het tabblad met de naam Quarantaine settings en stel de periode van de quarantaine in op bijvoorbeeld zes maanden. Dit doe je onder het kopje Storage Period.

 

Heb je dit gedaan, dan worden jouw schadelijke bestanden zes maanden in quarantaine geplaatst. Dit is beter dan één maand, omdat je nu langer de tijd hebt om verkeerde beoordeelde bestanden terug te halen.

Als je gebruik maakt van Roboscan Internet Security, wordt er standaard geen geplande scan (ook wel Scheduled scan genoemd) uitgevoerd. Wil je wel dat er altijd een scan wordt uitgevoerd op een bepaald tijdstip, dan moet je dit dus zelf instellen. Hierbij heb je de mogelijkheid om verschillende scans in te plannen, zoals wekelijkse scans, maandelijks scans en dagelijks scans op een bepaald tijdstip. Wil je ook dat gecomprimeerde mappen worden gecontroleerd bij deze scans, dan moet je de optie ‘Scan compressed files’ inschakelen. Dit doe je bij Scan/protection > Compressed file.

Zoals je ziet, is het systeem van Roboscan Internet Security helemaal in het Engels. Hierdoor kan het lastig zijn om goed gebruik te maken van de virusscanner om jouw computer te beveiligen, waardoor het extra belangrijk is om bovenstaande uitleg te hanteren bij het gebruiken van de virusscanner.

Een virusscan uitvoeren met Roboscan Internet Security

Als je een virusscan wil uitvoeren met Roboscan Internet Security, kun je kiezen uit drie scans. Zo kun je een Quick scan uitvoeren, kiezen voor een Basic scan om jouw computer te controleren of een Advanced scan laten uitvoeren door Roboscan Internet Security. Meer over de verschillende scans die je kunt uitvoeren, lees je in onderstaande tekst.

  1. De Quick scan: de Quick scan is een snelle scan waarbij de virusscanner alleen de actieve processen en essentiële onderdelen van de computer controleert.
  2. De Basic scan: de Basic scan is iets uitgebreider dan de Quick scan, maar kan wel snel uitgevoerd worden. Voer je een Basic scan uit, dan worden niet alleen de actieve processen en essentiële onderdelen van Windows gecontroleerd, maar ook de systeemgebieden van het besturingssysteem van de computer.
  3. De Advanced scan: kies je voor een Advanced scan, dan wordt het gehele systeem gescand en wordt er bovendien aangegeven welke externe locaties van de computer nog gescand moeten worden.

In principe kun je eerst een Quick scan of een Basic scan uitvoeren om jouw computer te controleren op eventuele schadelijke bestanden, Zijn er met deze scans schadelijke bestanden gevonden, dan wordt aangeraden om ook nog een Advanced scan uit te voeren. Bepaalde items kunnen namelijk niet gevonden worden met de Quick scan en de Basic scan, maar wel met de Advanced scan van Roboscan Internet Security. Door deze scan ook uit te voeren, voorkom je dat je bepaalde schadelijke items over het hoofd ziet en dat jouw computer door deze schadelijke bestanden alsnog beschadigd kan worden.

virusscan in uitvoering

Is de scan gereed, dan krijg je een overzicht met de gedetecteerde items te zien. Klik je vervolgens op ‘Clean’, dan kun je alle gedetecteerde items in één keer van jouw computer verwijderen. Tot slot heb je tevens de mogelijkheid om een rapport op te slaan met een overzicht van de verwijderde malware, zodat je dit rapport later nog eens in kan zien.

Is Roboscan wat voor jou dan kun je deze downloaden via de onderstaande tabel. Voel je niks voor Roboscan kijk eens op bij de andere gratis te gebruiken scanners.

Roboscan Downloaden

Via de onderstaande tabel kan de gewenste versie van Roboscan gedownload worden naar jouw computer

​Roboscan

Free

​Internet Security Pro

Gratis

€ 9,99

gratis internet security van roboscan
totale beveiling van roboscan

Antivirus

Antivirus

Antispyware

Antispyware

​Firewall

​Firewall

Systeem Bescherming

​Systeem Bescherming

Privacy Bescherming

Privacy Bescherming


Pc Optimalisatie


Geen Advertenties

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: