• Home

Het internet op zonder ongewenste reclame

geiriteerde vrouw die aan haar haren trekt en schreeuwdHet is een grote ergernis van vele Nederlanders, we hebben het over de ongewenste reclame op het internet. Misschien ken je het wel. Je zit een leuk artikel op een nieuwswebsite te lezen en ineens komt er een video in beeld of een advertentie omhoog. Dit is behoorlijk irritant want als je net lekker aan het lezen bent dan wil je niet ineens moeten stoppen.

Daarom gebruiken veel internetgebruikers een adblocker. Dit is een hulpmiddel die ervoor zorgt dat de advertenties niet worden getoond. Nu worden de makers van de websites ook steeds slimmer en er zijn dan ook steeds meer websites waarbij deze niet werkt. Toch kan de adblocker wel een handig hulpmiddel zijn als je rustig wilt gaan surfen. Bij de meeste websites heb je dan helemaal geen last meer van advertenties.

Als je nu op iedere website last hebt van vervelende reclame dan kan het zijn dat je ook adware of malware op je computer hebt staan. Wat dan veel voorkomt is dat bij teksten vele woorden onderstreept staan met daarin links naar andere websites. Dit maakt het goed lezen en surfen bijna onmogelijk en een adblocker helpt hier ook niet tegen. Wanneer dit het geval is dan is het van groot belang dat je de computer zo snel mogelijk controleert op adware of malware. Er zijn verschillende gratis programma's die je hiervoor kunt gebruiken en een goed voorbeeld hiervan is AdwCleaner.

Dit programma is makkelijk te downloaden en hoeft ook niet geïnstalleerd te worden. Ook zijn er verschillende forums hierop kun je eventueel ook een log van het programma plaatsen en je krijgt dan feedback of je computer helemaal schoon is of dat je nog aanvullende acties moet verrichten, zo als hier. Naast AdwCleaner zijn er nog vele andere handige programma's en zo kun je bijvoorbeeld ook HijackThis gaan gebruiken. Dit programma gaat kijken waar op de computer de adware en/of malware zich bevindt en dan kan deze worden verwijdert.

 

Hoe je reclame pop-ups op het internet kunt blokkeren

Als je reclame op het internet wilt gaan blokkeren dan zijn hier diverse softwareprogramma's voor beschikbaar. AdBlock Plus is bijvoorbeeld een goed programma. Dit programma kan ook als add-on aan verschillende browsers zoals Firefox en Chrome toegevoegd worden en de reclame wordt dan meteen geblokkeerd. Het programma is wel gemaakt om alleen de reclame te blokkeren en bijvoorbeeld niet pop-ups. Toch is dit geen heel groot probleem, in de browsers zelf kun je ook aangeven of je wel of niet wilt dat er pop-ups geopend worden. We helpen je graag de pop-ups te blokkeren en zetten de instructies daarvan per browser voor je op een rij. Let Op, dit is wel alleen voor de pop-ups, als je de advertenties uit wilt schakelen dan dien je daarvoor een apart programma te gaan downloaden.

Pop-up's blokeren in Internet Explorer

 • Wanneer Internet Explorer is geopend dan klik je rechtsboven op het tandwiel en dan kies je voor ‘Opties'.
 • Je ziet dan het tabblad ‘Privacy' staan en deze open je. Controleer dan of er een vinkje staat bij de ‘Pop-upblokkering inschakelen'.
 • Bij de knop ‘Instellingen' kun je ook nog gaan instellen hoe de pop-upblokkeerder moet gaan werken.
 • De pop-upblokkering staat standaard op normaal maar als je alles wilt blokkeren dan kun je deze ook op de hoogste stand gaan zetten.

Pop-ups blokkeren in Firefox

 • Wanneer Firefox is geopend dan klik je rechtsboven bij de drie streepjes. Kies vervolgens voor ‘Opties'.
 • Ga dan naar het tabblad ‘inhoud' en controleer of je een vinkje ziet staan bij de pop-upvensters blokkeren.

Pop-ups blokkeren in Google Chrome

 • Als Google Chrome is geopend dan ga je met de muis rechtsboven staan op de drie streepjes en je kiest voor ‘Instellingen'
 • Onderaan op de pagina klik je dan vervolgens op ‘Geavanceerde instellingen weergeven'.
 • Bij het gedeelte ‘Privacy' klik je dan op de knop ‘Instellingen voor inhoud'.
 • Nu ga je naar beneden met de muis naar de pop-ups en controleer je of de optie ‘Sites niet toegestaan pop-ups weer te geven (aanbevolen)' is geselecteerd.

Ook kun je er voor kiezen de Google toolbar te installeren of als je Firefox gebruikt de AOL toolbar installeren om pop-up vensters te weigeren. De Google toolbar is namelijk niet meer compatibel met Firefox.

 

Hoe je adware en andere ongewenste software kunt voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. De meeste malware en andere schadelijke programma's worden geïnstalleerd door jouw zelf. Ja je leest het goed jouw systeem is geïnfecteerd door jouw eigen klik gedrag. Wat veel computergebruikers  niet weten is dat zij tijdens het surfen geïnfecteerd raken met potentieel ongewenste software doordat men niet beter weet.

Kwaadaardige software wordt geïnstalleerd door

 • het downloaden van besmette bestanden via torrents
 • gratis software waar adware bij zit die ongevraagd geïnstalleerd wordt tijdens de installatie van de gratis software
 • bestanden die gedeeld worden via sociamedia of emails die een virus bevatten
 • gebruik van malafide browser plug-ins

hoe voorkom ik adware

 • Via torrent kunnen diverse programma’s en media gratis worden gedownload, meestal van onbekende bronnen. Zorg daarom dat jij een goede virusscanner heb geïnstalleerd om de bestanden zowel na het downloaden, uitpakken en na installatie nog eens te scannen.
 • Gratis software van onbetrouwbare leveranciers of verdachte websites zit meestal adware bij in. Ook als de gratis software van een vertrouwde site komt is er kans op adware die geïnjecteerd wordt tijdens de installatie. Vaak wordt er op listige manieren toestemming gevraagd tijdens de installatie of de adware geïnstalleerd mag worden. Goed lezen tijdens de installatie van software!
 • Wie kent ze niet, de spam emails die je proberen over te halen op de link te klikken in de content. Of de vrienden van vrienden die een linkje delen via socialmedia of skype die schadelijke code bevatten. Gezond verstand is hier de beste bescherming tegen deze rotzooi.
 • Browser extensies zijn er in alle soorten en maten, de meeste goed aardig maar ook veel kwaadaardig. Zo is er bijvoorbeeld de Deals App extentsie die adware bevat. Ook hier ligt de verantwoordelijkheid bij jou zelf. Installeer liever zo weinig mogelijk plugins en als je ze dan toch installeert haal ze eerst eens door Google om te kijken of er meer informatie over te vinden is.

Symptomen van systemen die geïnfecteerd zijn met adware

 • ongewenste reclame en pop-ups tijdens het internetten
 • gewijzigde startpagina
 • ongewenste advertenties
 • pop-ups
 • reclame die ineens wordt geopend in een nieuw tablad
 • zoekresultaten die uitkomen bij een andere site dan verwacht
 • verdachte plug-ins in de browser
 • onderstreepte woorden op websites, die als je er op klikt reclame weergeven
 • een ongewenste browser toolbar die er van de ene op de andere dag ineens in jouw browser zit genesteld
 • langzaam laden van websites
 • de browser die vastloopt

Waarom wordt adware gemaakt en verspreid?

Simpel, om GELD te verdienen. Gratis software kan gratis zijn door het geld dat verdient wordt met de installatie van adware dat ongewenste reclame laat zien. De adverteerder betalen de mensen die de malware verspreiden.  Op deze manier kan de gratis software gratis blijven. Behalve geld zijn er ook hackers die uit zijn op uw persoonlijke informatie of bedrijven die uw surf gedrag in kaart willen brengen om zo gerichte advertenties te kunnen laten zien.

 

Het verwijderen van ongewenste reclame op je pc

Advertenties verwijderen klinkt gemakkelijker dan het is. De probleem software die deze hinderlijke inhoud laat zien zit vaak diep geworteld in het register van jouw besturingssysteem. Ook nestelt de adware zichzelf in de browser door middel van een toolbar die vaak moeilijk zijn te verwijderen. Een oude veel bekende is de Hotbar

 

ongewenste adware voorbeeld

Elke infectie heeft weer een ander verloop om opgelost te worden. Een goed begin is jouw systeem te scannen met verschillende scanners zo als

Als de adware wordt gevonden en verwijderd zijn ook de reclames verwijdt. Als de adware nog steeds niet verwijderd is kun jij zoeken naar een verwijder tool voor de specifieke adware. Bij voorbeeld hotbar verwijderen in typen in Google.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: