De beste antivirusprogramma’s voor de Mac

De beveiliging van computers wordt voor de consument een steeds grotere bron van zorg. Zeker als gevolg van de “WannaCry” ransomware aanval die, vroeger dit jaar, grote organisaties heeft getroffen, zoals de NHS *National Health Service) en nu “Petya”, de tweede grote ransomware aanval die in het nieuws was tegen het einde van juni. Het goede nieuws is dat wanner je de moeite doet om je computer up-to-date te houden en je goede beveiligingssoftware installeert, dan heb je niets om je zorgen te maken.

Eigenaren van een Mac die zich afvragen of ze een antivirus nodig hebben en eventueel welke antivirus ze moeten kiezen, zijn hier op de goede plek. Hier gaan we de beste antivirusprogramma’s onthullen voor Mac OS X.

Zo voeren we onze tests uit

Om doeltreffend te zijn en de moeite waard om geïnstalleerd te worden, moet beveiligingssoftware kunnen voorkomen dat je computer door malware geïnfecteerd wordt. Een antivirus voor de Mac moet dat ook. We kijken naar anti malware eigenschappen die kunnen voorkomen dat zowel bekende als onbekende bedreigingen de weg vinden naar je Mac. Om de doeltreffendheid van elk antivirus product in dit opzicht te bepalen, maken we gebruik van de testgegevens van AV-Test, het onafhankelijke IT-beveiligingsinstituut.

Maar veiligheid is slechts de helft van dit verhaal, want een antivirus, om doeltreffend te kunnen zijn, moet ook niet te opdringerig zijn. De impact van antivirussoftware op je systeem wordt ook onderzocht door AV-Test. Met impact wordt bedoeld of de software je Mac vertraagt en in welke mate dit gebeurt.

Alle beveiligingsoplossingen die we hier bespreken zijn door ons getest op hun vermogen om je Mac gezond te houden, in verhouding met de eventuele impact op de prestaties van je machine. Zo weet je zeker dat jij de beste virusscanner mac uitzoekt.

Naar het blijkt, hoewel de beste gratis antivirusprogramma’s ook een goede bescherming kunnen bieden, neigen ze tot het vertragen van je Mac veel meer dan betaalde producten doen. Het is dus van belang, om een antivirus voor je Mac te kiezen, dat je naar de voor jou gunstigste prijs/prestatie verhouding kijkt van de beschikbare producten.

 

beste mac virusscanner

 

Hebben Mac computers een antivirus nodig?

De meeste Mac liefhebbers zullen je vertellen dat Apple computers van nature veilig zijn en dat ze geen bescherming nodig hebben. We vinden dat ze het verkeerd zien, of althans, dat ze op zijn minst een beetje te zelfverzekerd zijn.

Over het algemeen, zijn Mac computers veiliger dan hun Windows broeders en dat om twee redenen. Technisch gezien is Mac OS een op Unix gebaseerd besturingssysteem en is, als zodanig, gesandboxed (sandbox is een afgesloten omgeving waarin computerprogramma's kunnen werken zonder andere processen te verstoren).

Het is net of je een serie brandwerende deuren hebt. Ook als het malware lukt om de Mac binnen te treden, zal het hart van de machine nooit kunnen bereiken. Het is niet zo dat Mac computers niet te kraken zijn, maar het zal veel moeilijker gaan dan bij een Windows pc.

Ten tweede, althans tot op heden, zijn er minder Mac computers dan Windows pc’s. Minder doelwitten en ook moeilijker te kraken, het is geen wonder dat cybercriminelen zich concentreren op de wereld van Windows.

En toch, zijn Mac computers niet helemaal veilig en het risico wordt groter vanwege hun toename aan populariteit en omdat cybercriminelen slimmer worden en gretiger.

Bedreigingen zoals ransomware nemen toe en grote organisaties werden getroffen, waaronder de NHS (National Health Service).

Begin 2017 was WannaCry groot nieuws en eind juni is Petya uitgebroken, ook ransomware. In dezelfde maand werden gebruikers gewaarschuwd door de beveiligingsbedrijven Fortinet en AlienVault over nieuwe varianten van malware, nadat ze gepubliceerd waren op het Dark Web (of Deep Web) die gericht waren op Mac computers.

Malwarebytes rapporteerde in augustus 2017 dat Mac malware, sinds juli 2016, met 230% is toegenomen. Dit maakt cyberveiligheid superbelangrijk. Wil je beschermd blijven, dan is goede antivirussoftware het beste punt om te beginnen.

Dit is een van vele uitgebreide artikelen over de beveiliging van Mac computers. Er is online ook behoorlijk wat te vinden over dit onderwerp. Googel gerust ‘veiligheid op de Mac’ en ‘virussen verwijderen van Mac computer’, voor het geval je reeds problemen hebt door een malware aanval. Lees ook onze tips om je Mac te beveiligen.

De beste virusscanners voor Mac

 

  1. Bitdefender, beste antivirus voor Mac OS

Bitdefender Logo

Prijs voor 1 Mac: € 33,10 (1 jaar), € 49,7 (2 jaar), € 74,50 (3 jaar)

Prijs voor 3 Macs: € 49,7 (1 jaar) € 74,50 (2 jaar) en € 107,60 (3 jaar)

Te koop bij Bitdefender

Bitdefender Antivirus voor Mac is onze nummer een antivirus voor Mac computers. Tijdens tests van AV-Test blokkeerde Bitdefender Antivirus voor Mac 100 procent van alle aanvallen die op hem werden gericht.

En, nog indrukwekkender, zijn impact op het systeem was lager dan 10 procent, waardoor je niet eens door hebt dat hij bezig is je computer te beschermen (maar geloof ons, dat doet hij zonder meer) Bitdefender is is momenteel de beste virusscanner voor Mac

 

  1. ESET Antivirus voor Mac

 Eset logo

Prijs: € 33,10

Te koop bij ESET

Zeg HOI tegen de uitstekende ESET, nog zo’n betaald antivirus voor Mac OS. Het programma is redelijk geprijsd, biedt 100 procent detectie bij bedreigingen en scoort vrij hoog in snelheidstests. Er is ook een 30 dagen proefversie beschikbaar mocht je hem willen uitproberen voor de aankoop.

 

  1. AVG voor Mac

AVG Logo

Prijs: gratis versie beschikbaar

Te koop bij AVG

Tijdens een recent onderzoek van AV-Test, slaagden maar vier van alle geteste antiviruspakketten erin om 100 procent van de malware die er tegenaan werd gegooid te detecteren. AVG is een van deze vier (in de groep waren Bitdefender en ESET respectievelijk nummer een en twee). AVG komt op de derde plaats omdat hij een grotere impact heeft op de prestaties van de computer.

AVG biedt een gratis versie, met beperkte mogelijkheden. De volledige versie, met allerlei opties en instellingen kost € 41,40.

 

  1. Norton Security voor Mac

Norton Logo

Prijs: € 58,10

Te koop bij Symantec

In de tests van AV-Test deed Norton Security van Symantec niet zo goed als voorheen in December en verloor daardoor zijn tweede plaats.

Hij deed het goed, 99,17 procent detectie, maar we kunnen hem moeilijk aanbevelen wanneer we drie alternatieven hebben die 100 procent hebben gescoord. Bovendien is Norton Security voor Mac niet de snelste optie op de markt.

Norton Security kost € 58,10 voor 1 enkele Mac. Met een bedrag van € 74,60 kan je tot vijf apparaten beschermen. Naast Macs, kunnen deze apparaten Windows pc’s zijn en smartphones. Dit is koel, hoewel een beetje nutteloos voor wat de smartphone betreft. Als je een tweejarige licentie koopt, krijg je nog meer korting.

 

  1. Kaspersky virusscanner mac

Kaspersky Logo

Prijs: € 49,70

Te koop bij Kaspersky Lab

Kaspersky zal je € 49,70 rekenen voor de volledige internet veiligheidssuite voor Mac OS. Voor dat bedrag ben je verzekerd van 99,17 procent detectie van antivirus bedreigingen, maar ook bescherming tegen spyware, voor je internetbankieren en nog meer. Oh ja, je kan de software 30 dagen op proef gebruiken.

De valkuil? Kaspersky heeft een iets grotere impact, niet veel, op de systeemprestaties dan een aantal andere producten in dit artikel.

 

  1. Sophos Antivirus voor Mac

 Sophos home

Prijs: gratis

Te koop bij Sophos

Sophos Antivirus kost niets, hij vraagt je alleen enkele persoonlijke gegevens. Hoewel hij niets kost, toch detecteert het programma 99,17 procent van de mogelijke bedreigingen. De software heeft een licht impact op de systeemprestaties. Afhankelijk van het type computer dat je gebruikt, kan dit meer of minder merkbaar zijn. De betaalde producten eerder op deze lijst zijn beter, maar Sophos is ongetwijfeld een overtuigend product.

 

  1. Avira voor Mac

Avira logo

Prijs: gratis versie beschikbaar

Te koop bij Avira

Weer een gratis antivirus voor Mac OS, een antivirus die met succes zijn Mac testcomputer heeft beschermd. Avira Free Antivirus 3.2 staat op plaats zeven alleen omdat hij meer impact heeft op de systeemprestaties dan de producten hierboven.

Volgens laboratoriumtests van AV-Test, beschermt Avira je Mac helemaal gratis, maar je moet toch iets inleveren voor wat betreft je systeemprestaties.

 

  1. Avast voor Mac

Avast logo

Prijs: gratis versie beschikbaar

Te koop bij Avast Software

Een freebie (gratis item) voor de beveiliging van Mac OS. Avast detecteert 100 procent van alle bedreigingen, maar de software had, tijdens de tests, een significante invloed op de prestaties. Als je dat niet erg vindt, is Avast een goede gratis optie (maar er zijn betere virusscanner voor Macintosh).