Qihoo 360 Total Security

Qihoo 360 Total Security is het tweede beveiligingspakket van het Chinese bedrijf Qihoo, dat na Qihoo 360 Internet Security werd geïntroduceerd. Net zoals Qihoo 360 Internet Security, maakt dit systeem gebruik van meerdere scan-engines. Eén van deze scan-engines is de scan-engine van BitDefender, maar de virusscanner maakt daarnaast ook gebruik van de scan-engine van Avira.

qihoo logo

Net zoals Qihoo 360 Internet Security, heeft Qihoo Total Security geen firewall. Dit komt wel vaker voor, maar is wel een vreemd gegeven voor een vrij uitgebreid beveiligingspakket. De meeste pakketten die zo uitgebreid zijn als het pakket van Qihoo, hebben namelijk wel een eigen firewall. Hoewel er een firewall ontbreekt, maakt de software overigens wel gebruik van een Cleaner en een Speedup optie om automatisch opstartende items uit te schakelen op je computer.

Wil je Qihoo 360 Total Security gebruiken om jouw computer te beschermen tegen malware en andere schadelijke bestanden? Download deze gratis virusscanner dan door op onderstaande download-knop te klikken en de officiële downloadlocatie te gebruiken. Heb je dit gedaan, dan kun je namelijk de meest recente versie van de virusscanner downloaden en worden er geen ongewenste programma’s bij de virusscanner geleverd.

Het installeren van Qihoo 360 Total Security

Het installeren van Qihoo 360 Total Security lijkt misschien ingewikkeld, maar in feite is dit zo gebeurd. Zo lees je in het eerste scherm de licentieovereenkomst van de gratis virusscanner even door, die automatisch aangevinkt staat. De meeste mensen lezen de licentieovereenkomst van gratis virusscanners niet door, maar bij Qihoo 360 Total Security is dit wel een aanrader. Zo wordt er door deze virusscanner en ook bij AVG vrij veel persoonlijke informatie verzameld, waarbij je in de Privacy Policy van de virusscanner precies kunt nalezen wat er precies verzameld wordt.

Enkele gegevens die verzameld worden door de virusscanner, zijn de volgende:

  • Contactinformatie, zoals namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen.
  • Persoonlijke gegevens, zoals jouw geboortedatum, geslacht, BSN-nummer en andere persoonlijke en vertrouwelijke identiteitsgegevens.,
  • Gegevens over jouw internetgebruik, zoals gebruikersnamen van sociale netwerken, chat logs, e-mailberichten en contactgegevens.
  • Gegevens van internetbrowsers, zoals browser geschiedenis en zoekopdrachten.

Naast het feit dat je akkoord gaat met de voorwaarden van de licentieovereenkomst, staat er bij het installeren van de virusscanner ook automatisch aangevinkt dat je wil deelnemen met het 360 User Experience Improvement Program. Wil je hier niet aan deelnemen, dan moet je dit aangeven door het vinkje uit het vakje weg te halen. Heb je dit gedaa en is de installatie eenmaal gereed, dan wordt er automatisch een update van de benodigde virusdefinities uitgevoerd. De eerste keer kan dit enkele minuten duren, maar na de installatie van de virusscanner hoef je jouw computer niet opnieuw op te starten. Hierdoor bespaar je weer wat tijd, waardoor het niet erg is dat je na het installeren van de virusscanner even moet wachten op het installeren van de update van de virusdefinities.

De instellingen van Qihoo 360 Total Security

​Als je Qihoo 360 Total Security hebt geïnstalleerd, betekent dit niet dat de scan-engine van Avira en BitDefender automatisch ingeschakeld worden. Zo biedt de virusscanner in eerste instantie alleen bescherming met de zogeheten Cloud 360 engine en de QVM II engine, waarbij je de scan-engines van Avira en BitDefender handmatig moet inschakelen om deze ook te gebruiken.

settings qiho internet security

Op bovenstaande afbeelding zie je dat het pictogram van BitDefender en het pictrogram van Avira in de kleur grijs worden getoond. Dit betekent dat deze engines niet ingeschakeld zijn en dus eerst ingeschakeld moeten worden om gebruikt te kunnen worden. Om de scan-engines in te schakelen, klik je één voor één op de pictogrammen en zet je het schuifknopje dat nu verschijnt naar rechts. Heb je dit gedaan, dan worden de virusdefinities van de engines gedownload op jouw computer. Dit kan even duren, dus het installeren van de scan-engines is niet in één muisklik direct gedaan.

Wil je andere instellingen van Qihoo 360 Total Security veranderen, dan klik je in het hoofdscherm rechts bovenaan op de drie horizontale streepjes. Nu opent er een menu, waarbij je kiest voor de optie ‘Settings’. Heb je dit gedaan, dan opent er een nieuw scherm met enkele opties. Deze opties kun je inschakelen of uitschakelen, zodat de virusscanner geheel naar wens werkt.

De eerste optie die je ziet bij het veranderen van de instellingen, is de optie ‘Show boot time after system startup’. Deze optie voegt eigenlijk niets toe aan de beveiliging van jouw computer, waardoor je deze optie net zo goed uit kunt schakelen. Daarnaast zie je tevens een kopje met de naam ‘File analysis’, waar je de optie ‘do not upload unknown files’ ziet staan. Deze optie staat niet aangevinkt, maar dit kun je beter wel doen. Heb je de optie niet aangevinkt, dan kunnen jouw onbekende bestanden namelijk automatisch naar Qihoo gestuurd worden. Omdat je niet weet of hier vertrouwelijke gegevens in staan, is dit geen goed idee in verband met jouw privacy. Schakel deze optie dus altijd uit, zodat jouw gegevens goed beschermd worden.

Naast bovenstaande opties, is er ook een optie die ervoor zorgt dat je automatisch aangemeld wordt bij Facebook. Waarom deze functie precies doorgevoerd is bij de virusscanner is onbekend, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat Qihoo ondersteuning via Facebook geeft. Omdat Facebook persoonlijke informatie kan bevatten, kun je ook deze optie beter uitschakelen om jouw privacy te waarborgen.

Wil je instellingen met betrekking tot de realtime bescherming van Qihoo360 Total Security aanpassen, dan kun je dit doen door op het tabblad ‘Active Protection’ te klikken. Hier vind je onder andere de optie om het standaard in quarantaine plaatsen van bedreigingen te voorkomen, zodat je altijd kunt controleren of bepaalde bedreigingen wel echt tot bedreigingen behoren en terecht in quarantaine geplaatst worden. Wil je meer zicht op het in quarantaine plaatsen van bedreigingen, dan schakel je de optie ‘let me determine an action’ in bij deze instellingen.

Tot slot is het tevens mogelijk om de instellingen van de Webcam Protection en USB Drive Protection aan te passen en om de engines van Avira en BitDefender te deïnstalleren. Bij de tabbladen Block List en Trust List kun je bestanden en URL’s uitsluiten van bescherming of juist preventief blokkeren, zodat je hier niet meer naar om hoeft te kijken.

Het uitvoeren van scans met Qihoo 360 Total Security

​Als je gebruik maakt van Qihoo 360 Total Security, heb je bij het uitvoeren van een scan de mogelijkheid om een snelle scan, een volledige scan of een aangepaste scan uit te voeren op je computer. Daarnaast kun je tevens kiezen voor de optie ‘Full Check’, waarbij de Speedup-functie van Qihoo 360 (bestaande uit een snelle scan en een Cleanup van de computer) met een extra controle wordt uitgevoerd. En is de scan eenmaal uitgevoerd, dan wordt er een overzicht gegeven van de gedetecteerde malware die je in kunt kijken om de resultaten van de scan door te nemen. De resultaten van de scan kun je ook op Facebook delen, maar dit is vaak niet gewenst. Wil je jouw gegevens niet op Facebook delen, dan kies je hier voor de optie ‘No Thanks’.

qihoo aan het scannen naar malware

De Speedup-functie van Qihoo 360 Total Security

Kies je voor een Full Check, dan wordt er automatisch een Speedup uitgevoerd door de virusscanner. Bij het uitvoeren van de Speedup-functie beoordeelt Qihoo welke items beter uitgeschakeld kunnen worden. Dit kun je later nog aanpassen, waarbij je bijvoorbeeld handmatig bepaalde items die automatisch opstarten inschakelt of juist uitschakelt. Daarnaast is het tevens mogelijk om geautomatiseerde taken in Windows en services te beheren, zodat je zelf in de hand houdt wat er precies met jouw computer gebeurt.

De toolbox van Qihoo 360 Total Security

Als je Qihoo 360 Total Security gebruikt, maak je altijd gebruik van de standard toolbox van deze virusscanner om diverse instellingen door te voeren. In deze toolbox zijn diverse opties aanwezig, zoals de Sandbox. De Sandbox wordt gebruikt om applicaties op een veilige manier uit te voeren, bijvoorbeeld als je twijfels hebt over de veiligheid of betrouwbaarheid van deze applicaties. Door de applicaties uit te voeren in een geïsoleerde en veilige omgeving, kun je ook met deze twijfels zonder enig risico gebruik maken van de betreffende applicaties. En heb je twijfels over de veiligheid en betrouwbaarheid van enkele programma’s die je vaker gebruikt, dan kun je deze standaard in de Sandbox gebruiken om te voorkomen dat deze potentieel gevaarlijke applicaties directe wijzigingen aanbrengen op jouw computer.

Naast de Sandbox functie, vind je in de toolbox van Qihoo 360 Total Security ook een zogeheten Patch Up functie. Met deze functie kun je het updaten van Windows beheren, zodat je bijvoorbeeld bepaalde updates kunt deïnstalleren. Bij het gebruiken van de Patch Up functies, wordt onderscheid gemaakt in Security Updates, Optionele Security Updates, Functionele updates en Overige updates. Door te zoeken naar de updates die jij wil installeren of deïnstalleren in de diverse categorieën in de Patch Up functie van de virusscanner, kun je deze eenvoudig aanpassen.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: