ESET Web Scanner

eset logoESET Online Virusscanner Scanner is een online scanner die je kunt gebruiken om jouw computer te controleren op de aanwezigheid van malware. Bij malware kun je denken aan vervelende virussen, maar ook aan spyware, Trojaanse paarden en rootkits die jouw computer kunnen beschadigen.

Dit doet de software door vanuit de browser te draaien, de computer te controleren op schadelijke malware en deze schadelijke malware eventueel direct te verwijderen. Let wel op, want je kunt het programma niet configureren en het programma beschermt ook niet preventief tegen eventuele bedreigingen voor jouw computer.

Een groot voordeel van deze online virusscanner van ESET is het feit dat deze on-demand scanner gebruikt kan worden in combinatie met andere beveiligingssoftware op de computer. Dit betekent dat de software gebruikt kan worden in de vorm van second opinion, bijvoorbeeld om te achterhalen of alle malware op jouw computer wel gedetecteerd wordt door de virusscanner die je gebruikt. En omdat ESET Online Scanner geïmplementeerd wordt als ActiveX Control en dus het beste draait op Internet Explorer, hoef je bij deze browsers niets te installeren om gebruik te maken van de scanner. Gebruik je Firefox, Opera of Google Chrome, dan moet je de ESET Smart Installer installeren voor je gebruik kunt maken van de scanner.

 

Eset online scanner, review van de werking

ESET Online kan net als de online virusscanners van F-Secure en Bitdefender gebruikt worden op Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en 10. Gebruik je latere versies van het programma, dan moet je wel jouw internetbrowser opstarten met administratorrechten. Dit doe je door in ESET Online Scanner gratis te klikken op ‘Restart browser as Admin’. Ook kun je naar het menu Start gaan, om vervolgens met de rechtermuisknop op het pictogram van jouw browser te klikken. Hier selecteer je de optie ‘Als administrator uitvoeren’, zodat je gebruik kunt maken van ESET Online Scanner.

 

control panel eset webbase antivirus

 

Alle bestanden die bij het uitvoeren van een scan worden aangemerkt als potentieel schadelijk, worden in quarantaine geplaatst. Op deze manier kunnen de bestanden geen schade aanbrengen aan jouw computer, maar kun je de bestanden nog wel terughalen. Wordt er bijvoorbeeld een bestand in quarantaine geplaatst terwijl dit bestand helemaal niet schadelijk is, dan kun je dit bestand gewoon terughalen uit de quarantaine en weer gebruiken.

Overigens wordt er na het uitvoeren van een scan ook altijd een zogeheten logbestand opgesteld. In dit bestand kun je zien welke bedreigingen de scan heeft opgemerkt, zodat je hier meer inzicht in hebt.

 

ESET Online Scanner gebruiken met Internet Explorer

Maak je gebruik van Internet Explorer, dan kun je onderstaande stappen volgen om ESET Online Scanner Antivirus te gebruiken.

Stap 1: open Internet Explorer en navigeer naar https://www.eset.com/nl/thuis/online-scanner/. Heb je dit gedaan, dan opent er een nieuwe internetpagina. Klik op deze internetpagina vervolgens op Run ESET Online Scanner. Er opent nu een nieuw scherm met de End User License Agreement.

Stap 2: ga akkoord met de licentie en klik op Start. Je krijgt nu een melding om een toepassing in de browser te installeren. Dit kun je doen door op de knop Installeren te klikken. Krijg je een melding van het gebruikersaccountbeheer, dan klik je op Uitvoeren.

Stap 3: als de installatie gereed is, krijg je een nieuw scherm te zien. In dit scherm klik je op de optie Advanced Settings en vink je alle items op bovenstaande afbeelding aan. Schakel onderaan de pagina tijdelijk jouw eigen virusscanner uit, zodat de online virusscanner van ESET Online Scanner beter kan functioneren.

 

configuratie eset scanner

 

Stap 4: heb je jouw virusscanner uitgeschakeld, dan klik je op Start. Je krijgt nu weer een melding van het gebruikersaccountbeheer, die je wederom accepteert door op Uitvoeren te klikken.

Stap 5: als de scan gereed is, kun je eventueel gevonden malware in quarantaine plaatsen. Verwijderen van gevonden items is niet verstandig, omdat je in dit geval ook niet-schadelijke bestanden kan wissen.

 

ESET Online Scanner met andere browsers

Maak je gebruik van een andere browser dan Internet Explorer en wil je jouw computer op schadelijke malware controleren met ESET Online Scanner? Volg dan onderstaande stappen om dit op de juiste manier te doen.

Stap 1: open je browser en ga naar https://www.eset.com/nl/thuis/online-scanner/ .Je krijgt nu de melding dat je een andere browser gebruikt. Download de ESET Smart Installer door op ‘esetsmartinstaller_enu.exe’ te klikken en sla deze op. Dubbelklik op het bestand en sta het uitvoeren van het bestand toe door op Uitvoeren te klikken. Als je dit hebt gedaan, opent het scherm met de End User License Agreement. Ga met deze licentie akkoord en klik op Start. De installatie wordt nu uitgevoerd.

Stap 2: klik op Advanced Settings en zorg ervoor dat alle items op bovenstaande afbeelding aangevinkt staan. Zet je virusscanner uit tijdelijk door naar Show list te gaan (onderaan de pagina). Staat jouw virusscanner nog aan, dan functioneert ESET virus scanner namelijk minder goed.

Stap 3: plaats eventueel aangetroffen schadelijke items in quarantaine. Dit betekent dat je de items NIET verwijdert, omdat je de items in dit geval niet meer terug kan halen. Heb je bijvoorbeeld een verkeerd bestand verwijderd, dan is dit erg vervelend.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: