G Data Total Security Review


totaal beveiligings pakket van gdata

Best getest door de Consumentenbond 2016

Overcompleet pakket!

Geschikt voor Windows


Er zijn verschillende total security pakketten die ondanks hun naam een magere reeks functies bieden. Dit is bijlange na niet het geval met G Data Total Security. Aan haar al behoorlijk complete suite voegt G Data nog backup, tuneup en andere nuttige beveiligingsfuncties toe. Al deze funcites en ook nog eens goed getest door AV-Test en best getest door de Consumentenbond.

Het forse rood-wit hoofdvenster van G Data toont aan de bovenkant een hele iconencollectie. Als je op één van deze iconen klikt breng je de bijbehorende pagina in beeld met informatie en actie elementen. De mega suite toont negen iconen daar waar het basispakket maar vijf heeft. Welk beveiligingscomponent je ook kiest, je blijft onderaan het venster een banner lezen met de text “Trust in German Sicherheit” (vertrouw in Duitse veiligheid).

G Data Total Security 2015 bevat natuurlijk alle beveiligingsfuncties die ook in G Data Internet Security 2015 zitten.

In zijn laatste rapport kende het AV-Test instituut G Data 5 punten toe voor bescherming, 4,5 voor prestaties en 6 voor gebruikersgemak, voor een totaal van 15,5 punten van de mogelijke 18. Een paar concurrenten, waaronder Bitdefender Total Security en Kaspersky Internet Security wisten 17,5 punten te scoren.

controlpanel gdata

De Functies van G data Total security

Standaard werkt de firewall van de suite op de automatische piloot en neemt dus zijn eigen beslissingen. Zo lang dit geen problemen veroorzaakt met de vertrouwde software op jouw systeem is deze stand een prima keus. Als er toch vertrouwde programma’s worden geblokkeerd kun je er voor kiezen om zelf te beslissen welke programma’s toegang mogen tot het internet en welke niet.

Hoe minder we vertellen over het ouderlijk toezicht systeem hoe beter. De analyse is eenvoudig, gebaseerd op sleutelwoorden wordt de toegang tot ongeschikte websites geblokkeerd. Via een lastig tijdsplanning systeem kun je de tijd beperken wanneer een kind op internet kan of achter de computer.

Een backup maken met G data

Het backup systeem van G Data werkt op twee manieren. Het kan een backup maken van gekozen bestanden en mappen maar ook een volledige backup van je schijven of partities. Het kan zelfs een opstart cd aanmaken zodat je je harde schijf vanaf een backup kan herstellen ook wanneer het systeem niet wil starten.

Een volledige backup van je schijf neemt behoorlijk wat tijd in en ook veel ruimte en je zal het waarschijnlijk slechts af en toe doen. Toch is een oplopende backup van je bestanden en mappen een goede zaak en kan de reddende engel zijn als er iets fout gaat. Je backup taak begint met de bepaling van wat je wilt backuppen. In dit geval moet je eerst bestanden en mappen kiezen waarvan je een backup wilt.

G Data geeft je slechts 1 GB aan ruimte op een FTP server en dat is niet veel. Maar het laat je ook kiezen om je backups in Dropbox of Google Drive op te slaan. Je backup doel kan natuurlijk ook een lokale schijf zijn, een netwerk schijf of optische media.

Standaard is een nieuwe backup taak een eenmalige zaak en wordt handmatig uitgevoerd op het moment dat het nodig is. Je kan ook de uitvoer op een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis inplannen. De laatste stap is om de backup opties te bekijken. Standaard opteert G Data voor een snelle uitvoering maar je kan ook voor een betere compressie kiezen. Verder zijn de default waarden prima voor de meeste andere instellingen.

G Data biedt niet de geavanceerde bestanden synchronisatie en sharing (delen) opties die Webroot biedt. Het backup systeem is zeer uitgebreid maar niet zo toegankelijk of eenvoudig in gebruik. Norton in het bijzonder maakt een backup van je foto’s, muziek, documenten, internet favorieten en geselecteerde materiaal op een veilig online opslagruimte zonder enige inspanning van jouw kant.


Waarom G Data Total Security?

totaal beveiligings pakket van gdata

Best getest door de Consumentenbond 2016

Overcompleet pakket!

Geschikt voor Windows


Drieweg systeem optimalisatie

De systeem optimalisatie functie scant en verhelpt problemen op drie gebieden: beveiliging, prestaties en gegevensbescherming. Op elk gewenst moment kun je een systeem tuneup scan starten of het zo instellen dat het systeem elke uur, dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch wordt afgestemd.
De beveiligings- tuneup scan zal verschillende systeeminstellingen tweaken voor maximale veiligheid. Het controleert op ontbrekende Windows updates, zorgt voor User Account Protection (bescherming van de gebruikersaccount), en schakelt onder andere Java uit in alle browsers. Je kan de individuele acties herzien en het vinkje weghalen waar gewenst maar de meeste gebruikers zullen gewoon kiezen voor de volledige beveiliging zoals het er staat.

De prestatie tuneup impliceert natuurlijk het wegwerken van nutteloze bestanden en register data. Deze scan is inclusief het legen van de prullenbak, het wissen van tijdelijke bestanden en het verwijderen van bestanden in de cachegeheugen evenals een paar excentrieke details zoals het verwijderen van miniatuur afbeeldingen van het programma Picasa. Het defragmenteert je schijven en tweakt een aantal instellingen om de toegang tot de harde schijf te versnellen. En het is slim genoeg om zich te onthouden van het defragmenteren van SSD (solid state drive) schijven.

De bescherming van gegevens is vooral belangrijk als je je computer met anderen deelt. Bij het bekijken van je browsergeschiedenis, recent gebruikte bestanden, zoekgeschiedenis, enzovoort, kan een snuffelaar een vrij goed idee krijgen van wat je de laatste tijd hebt gedaan. G Data kan deze en andere sporen van je recente activiteiten vernietigen.

Voordat enige actie wordt ondernomen krijg je van G Data een overzicht gepresenteerd van de voorgestelde wijzigingen zoals ook bij Bitdefender en een paar anderen. Als je er behoefte aan hebt, kun je op elk gebied de wijzigingen uitschakelen. Er is ook een optie om te bekijken wat de tuneup scan gedaan heeft en eventueel acties die problemen veroorzaken ongedaan te maken.

Veel beveiligingssuites zijn voorzien van een zekere mate van systeem tuneup. G Data is completer dan de meeste.

installeren van gdata security

Flexibele encryptie van bestanden

De veilige encryptie functie voor bestanden van G Data is bedoeld om je meest gevoelige bestanden te beschermen. Om een kluis te maken, geef je een locatie aan op de schijf en de grootte, hetzij via een schuifregelaar of door het selecteren van een bepaalde afneembare media type. Dat is het. Wanneer de kluis open is wordt het zoals elke andere schijf behandeld. Wanneer het op slot is kan niemand toegang krijgen tot
zijn inhoud.

Bitdefender en McAfee en anderen bieden een soortgelijke functie, maar G Data neemt het concept naar een volgend niveau. Voor elke kluis kun je meerdere gebruikers definiëren met verschillende toegangsrechten. In de meest voorkomende scenario’s, zou je jezelf de volledige toegang geven en een secundaire gebruiker definiëren met read-only (alleen lezen) toegang.

Van elke kluis kun je ook een mobiele kluis maken op een verwisselbare schijf of optische media (CD/DVD). De mobiele safe wizard (kluis tovenaar) voegt drivers toe die het mogelijk maken om de inhoud van de kluis te bekijken op een systeem waar geen G Data is geïnstalleerd. Het werkt prima, maar vereist een herstart van het andere systeem.

Geavanceerde apparaat bediening

​Wanneer je een verwisselbaar opslagmedium aansluit op je pc, verwacht je natuurlijk dat deze automatisch wordt gemonteerd, of het nu een nieuwe USB stick is, de smartphone van een vriend met foto’s om te delen, of een andere apparaat. Het is denkbaar dat het aansluiten van zoveel verschillende apparaten een veiligheidsprobleem zou kunnen worden.

Het apparaat bedienings-component van G Data laat je bepalen welke apparaten mogen verbinden met je computer en welke gebruikers toestemming hebben om apparaten aan te sluiten. Je configureert afzonderlijk USB apparaten, CD’s/DVD’s en harde schijven.

Misschien wil je dat je kinderen bestanden kunnen delen via een aantal USB drives waarvan je de veiligheid hebt gecheckt, maar je wilt ook voorkomen dat ze een oude schijf aansluiten die ze toevallig hebben ontvangen of gevonden. Met behulp van het apparaat bediening, kun je beginnen met het instellen van G Data om de toegang van USB drives standaard te blokkeren. In de gebruiker specifieke sectie, kun je dan jezelf volledige toegang verlenen. En in het apparaat specifieke sectie, kun je elke goedgekeurde USB drive insteken en configureren voor volledige toegang.

G-data downloaden

Overtuigd van G-Data? Dan kan de gewenste versie direct worden gedownload via de onderstaande download knop. Jij kunt kiezen uit een  virusscanner een internet security pakket welke ouderlijk toezicht en bestandsvernietiging toevoegt of ga voor de total security met als extra de backup functie.  Welke van de drie jij ook download, de uitmuntende virusscanner van G-data zit in alle 3 de pakketten. Dit maakt de basis, de andere functie zijn slechts een uitbreiding die niet direct bij dragen aan de pro actieve bescherming.

​G Data

​Antivirus

​Internet Security

Total Security

€ 29,95

€ 39,95

€ 49,95

G-Data Antvirus
Gdata Internet Security
totaal beveiligings pakket van gdata

​Virusscanner

​Virusscanner

​Virusscanner

​Exploitbeveiliging

​Exploitbeveiliging

​Exploitbeveiliging

​Bescherming tegen online fraude en gegevensdiefstal

​Bescherming tegen online fraude en gegevensdiefstal

​Bescherming tegen online fraude en gegevensdiefstal

​Beveiliging bij bankieren, shoppen en e-mails

​Beveiliging bij bankieren, shoppen en e-mails

​Beveiliging bij bankieren, shoppen en e-mails

​Beschermt persoonlijke gegevens, ook in sociale netwerken

​Beschermt persoonlijke gegevens, ook in sociale netwerken

​Beschermt persoonlijke gegevens, ook in sociale netwerken

​Eenvoudige bediening en installatie

​Eenvoudige bediening en installatie

​Eenvoudige bediening en installatie

​Versnelt het opstartproces

​Versnelt het opstartproces

​Versnelt het opstartproces


​Bescherm uw kinderen tegen ongeschikte websites

​Bescherm uw kinderen tegen ongeschikte websites


​Verwijder vertrouwelijke bestanden

​Verwijder vertrouwelijke bestanden​Beveilig al uw gegevens ook met een automatische back-up in de cloud