1

Wat is het Paard van Troje?

mithe van trojeHet Paard van Troje is natuurlijk een bekend verhaal over hoe Troje (een niet te veroveren stad, door haar sterke muren en goede leger) toch veroverd werd. De schepen gingen weg over het water en ze lieten een Paard achter (een groot paard) als cadeau aan de heersers van Troje. Deze rolden het grote paard naar binnen. Binnen de stadsmuren, waar nog nooit een vijand was geweest. Ze wisten niet dat in het Paard van Troje ook een aantal vijanden van Troje zaten en handlangers van het leger wat schijnbaar over de zee was verdwenen. In de nacht kwamen ze uit het Paard, opende de poorten en lieten het “vertrokken” leger naar binnen. Troje werd veroverd en het Paard van Troje werd een wereld beroemd verhaal. Hoewel het al vele eeuwen oud is, is het nog steeds toepasselijk op de gang van zaken van vandaag de dag. Het is namelijk zo, dat ze nog steeds voorkomen bij computers. Een schijnbaar onschuldig programma wordt in geladen en een groot spyware en spam programma wordt opeens geïnstalleerd op je computer.  Er kan dan van alles gebeuren op je computer. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Je Gegevens verwijderen
  • Je Gegevens blokkeren
  • Jouw gegevens wijzigen
  • Jouw gegevens kopiëren
  • Deprestaties van de computers of van de computernetwerken onderbreken
  • In tegenstelling tot vele andere computervirussen en ook computer wormen kunnen de trojans zichzelf gelukkig niet repliceren.

De gevolgen (mogelijke gevolgen) van een trojan

De Trojaanse paarden worden in een aantal groepen ingedeeld. We bespreken de verschillende groepen graag met je.

Het backdoor Trojaanse paard is een computervirus wat je computer wil infecteren en overnemen om het op afsatnd te gaan bedienen en beheren. De ontwikkelaar van het Trojaanse paard kan dan tal van ongewenste acties uitvoeren, zoals bestanden versturen en ontvangen, opstarten, weghalen en ook gegevens van de computer weergeven of de computer opnieuw opstarten. De backdoor Trojaanse paarden worden veelal gebruikt om een groep van computers welke beheerst zijn door de Trojaanse paarden tot een netwerk samen te voegen waar men gebruik van kan maken. Het is erg onprettig uiteraard.

De exploits Trojaanse paarden zijn programma’s welke gebruik maken van een beveiligingslek in de applicatie software welke op je computer wordt uitgevoerd.

De rootkit Trojaanse paarden zijn ervoor gemaakt en ontworpen om specifieke activiteiten op je systeem te verbergen. Het is vaak om te voorkomen, dat een schadelijk programma opgemerkt wordt om dit programma zo langer actief te houden.

De Trojan Bankers Trojaanse paarden zijn ervoor gemaakt om je internet bankieren gegevens te vinden of van andere elektronische betalingen, creditcards of betaalpassen.

De Trojaanse paarden Ddos

Het programma voert Dos aanvallen (denial of service) uit op een specifiek webadres. Door de verschillende verzoeken te verzenden van een computer en verschillende andere computers is het mogelijk om dat specifieke adres te overbelasten, waardoor het niet meer zal werken. Het is dus mogelijk om op ie manier een website plat te leggen.

De Trojaanse paarden Trojan downloader

Met de Trojan downloaders kun je nieuwe versies van een schadelijk programma downloaden en op je computer installeren. Hieronder vallen ook adware en Trojaanse paarden.

De Trojaanse paarden Trojan Dropper

Dit is een programma wat door de hackers gebruikt wordt om de Trojaanse paarden of de virussen op de computer te installeren. Vaak gebeurt dit om te voorkomen, dat schadelijke programma’s worden opgemerkt. Het is zelfs mogelijk dat sommige delen van anti viru sprogramma’s niet opgemerkt zullen worden.

De Trojaanse paarden: de Trojan-FakeAV

Met deze Trojaanse paarden: de Trojan Fake AV’s worden de activiteiten van anti virus software programma’s gesimuleerd. Het zijn Trojaanse paarden welke gericht zijn op het afpersen van jou om geld van je af te persen om virussen en bedreigigen te verwijderen en te detecteren welke er eigenlijk helemaal niet zijn of welke helemaal niet bestaan. Het is goed om hier rekening mee te houden.

De Trojaanse paarden: de Trojan-GameThief

Dit soort programma’s en Trojaanse paarden zorgen ervoor dat je account gegevens gestolen worden. Tenminste als je een online gamer bent.

De Trojaanse paarden : de Trojan-IM

De Trojaanse paarden Trojan IM’s stelen je wachtwoorden en accountgegevens van je instant messaging programma. Denk hierbij aan de programma’s Yahoo pager, skype, msn messenger, AOL instant messenger en ook iCQ.

De Trojaanse paarden: de Trojan-Ransom

De Trojaanse paarden Trojan Ransom is een programma wat je computer o kan aanpassen, dat het niet meer werkt of dat je specifieke gegevens niet meer kunt benaderen. De crimineel zorgt er dan voor, dat de gegevens weer worden aangepast of gedeblokkeerd, nadat je een afkoopsom hebt betaald.

De Trojaanse paarden: de Trojan-SMS

De Trojaanse paarden de Trojan SMS is een programma wat je geld gaat kosten doordat het vanaf je mobiele telefoon sms berichten gaat versturen naar dure service nummers.

De Trojaanse paarden: de Trojan-Spy

De Trojaanse paarden, de Trojan SPy’s kunnen je computer in de gaten houden door bij te houden welke toetsen je indrukt op je computer. Ook kan het screenshots maken en je meest favoriete programma’s bijhouden.

De Trojaanse paarden : de Trojan-Mailfinder

Het is een programma wat als een Trojaanse paard mailadressen op je computer gaat verzamelen.

Er zijn nog meer en andere Trojaanse paarden, zoals de Trojan-ArcBomb, de Trojan-Clicker, de Trojan-Notifier, de Trojan-Proxy, deTrojan-PSW  en verschillende andere Trojaanse paarden.

Hoe kun je jezelf en je computer beschermen tegen Trojaanse paarden?

Het is goed om te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn om je te beschermen tegen Trojaanse paarden. Een van de belangrijkste en beste manieren om jezelf te beschermen is door een goede anti malware detector software aan te schaffen Hiermee kun je jouw computers, laptops, Apple Mac computers, tablets en ook smartphones (natuurlijk ook de iPads en iPhones) beschermen tegen Trojaanse paarden en andere malware. Het is mogelijk om te kiezen voor een totaal oplossing van bijvoorbeeld Kaspersky anti virus. Er zijn echter nog meer mogelijkheden en anti virusprogramma’s waar je voor kunt kiezen. Ontdek de mogelijkheden!

Zorg voor een goede bescherming van je toestellen en apparaten met een goede anti virus om de Trojaanse paarden buiten de deur te houden.

Maarten
 

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments

Leave a Reply: